Başkent Ankara’nın en önemli su kaynağı olan ve yerli yabancı turistlerin gözbebeği olan Mogan Gölü, büyük bir kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya.

Haymana Yolundaki yağmur suyu hattının göle bağlanması nedeniyle çamur ve çöpler göle akıyor. ASKİ bu konuda proje geliştirdi ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan henüz onay çıkmadı.

Konu Gölbaşı Belediye Meclisi’nin önceki gün yapılan toplantısında da gündeme geldi. MHP Gölbaşı Belediye Grup Başkanvekili Uğur Mirza, Haymana Yolu’na döşenen yağmur suyu hattından Mogan Gölü’ne akan suların göle zarar verdiğini, araştırma yapılarak bu duruma müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sözleri Üzerine CHP’den Acil Toplantı Talebi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sözleri Üzerine CHP’den Acil Toplantı Talebi

TÜM PİSLİKLER MOĞAN’A AKIYOR

Uğur Mirza; “5 Haziran’da Dünya Çevre Günü’nü kutladık. 5-11 Haziran da Çevre Koruma Haftası. Bu günleri kutlarken, Gölbaşımızın can damarı ve Ankara’mızın gerdanlığı olan iki gölümüz var. Haymana Yolu’ndaki yağmur suyu hattı Mogan Gölü’ne bağlanmış. Her yoğun yağışta suyla birlikte çamur ve çöpler de göle karışıyor. Ne kadar pislik varsa o da Mogan Gölü’ne akıyor. Suyla birlikte göle zarar verebilecek her türlü malzeme akıp geliyor.

Bu konunun araştırılmasını yetkililerden rica ediyorum. Eğer bu konu doğru ise en kısa sürede müdahale edilmesi gerekmektedir. Göl temizleme çalışmalarından sonra turizm açısından Gölbaşı’mız çok yol kat etti. Eğer gölümüze akan kirliliği engelleyemezsek ellerimizle gölümüzü öldürmüş oluruz. Bu olayı takip etmek tüm meclisimizin şahsi görevlerinden birisi olmalıdır” diye konuştu.

TARTIŞMA YAŞANDI

MHP Gölbaşı Belediye Grup Başkanvekili Uğur Mirza’nın Mogan Gölü hakkında yaptığı konuşma sonrası CHP Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hümeyra Buksur, ASKİ ve ABB’nin konuya gereken hassasiyeti gösterdiğini, ancak Mogan Gölü’nün bu sorununun çözülmesiyle ilgili Çevre Bakanlığı’nda bazı engellerle karşılaşıldığını belirtti.

ASKİ PROJE YAPMIŞ

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hümeyra Buksur, Mogan Gölü’ne verilen yağmur suyu hattı ile ilgili ASKİ’nin bir projesi olduğunu belirterek “Ancak Mogan Gölü doğal kaynak olduğu için Çevre Bakanlığı’na bağlı. Bu nedenle ABB olarak izin almakta zorlanıyoruz. Projeyle ilgili bakanlığın da yatırımı olması gerekiyor ve sürekli bir engelle karşılaşıyoruz. Bu konuda ASKİ Genel Müdür Yardımcısı’ndan bilgi notu istedim. Bu tamamen belediye ile ilgili bir durum değil, doğal kaynak olduğu için bakanlığı da ilgilendiriyor” diye konuştu.

Muhabir: Bünyamin Altıntaş