Bunlardan birincisinin caydırıcılık ve savunma olduğunu dile getiren Stoltenberg, konuşmasının devamında, “NATO’nun doğu kanadına savaşa hazır kuvvetler konuşlandırdık. Soğuk Savaş'tan bu yana en kapsamlı savunma planlarını hayata geçirdik ve şu anda İttifak'ta yüksek düzeyde hazır durumda olan 500.000'den fazla kuvvetimiz var.

Bugün NATO'nun Komuta Yapısını uyarlamak, Entegre Hava ve Füze Savunma sistemlerimizi geliştirmek ve savunma planlarımızı gerekli yeteneklerle eşleştirmek için daha da ileri gitmeye karar verdik.

Bütün bunlar İttifak çapında savunma yatırımlarındaki tarihi artışlarla mümkün oldu. 2014 yılında NATO Zirvesinde GSYİH'nın %2'sini savunmaya yatırma sözü verdiğimizde sadece üç Müttefik bu hedefi yerine getirmişti.

Bugün 23 Müttefik GSYİH'nın en az yüzde 2'sini savunmaya yatırıyor; bu rekor düzeyde bir rakam. Bu aynı zamanda Avrupalı ​​Müttefiklerin ve Kanada'nın toplam savunma harcamalarını da yüzde 2 hedefinin üzerine çıkarıyor.

Yani teslim ettik.

Aynı zamanda, temel yetenekleri üretebilmemizi sağlamak da dahil olmak üzere daha fazlasına ihtiyaç olduğunun farkındayız. Böylece bugün Müttefikler, üretimi artırmak amacıyla transatlantik savunma sanayii işbirliğini güçlendirecek bir taahhüt üzerinde anlaştılar.

Ankara'da Emeklilere Büyük Destek: 44.536 Kişiye Ödeme Yapılacak! Ankara'da Emeklilere Büyük Destek: 44.536 Kişiye Ödeme Yapılacak!

Müttefikler ayrıca hava ve füze savunmamızı güçlendirme konusunda da anlaştılar. Polonya'daki yeni Aegis Ashore balistik füze savunma üssü de dâhil.

İkincisi Ukrayna ile ilgili.

Yarın NATO – Ukrayna Konseyi'nde Başkan Zelenskyy ile görüşeceğiz ancak bugün desteğimizi daha da güçlendirmek ve yükü paylaşmak için önemli kararlar aldık.

Ukrayna için NATO Güvenlik Yardımı ve Eğitimini başlatma konusunda anlaştık.

Üç yıldızlı bir generalin komutasındaki bir komuta ve Almanya'daki NATO karargahında ve ülkenin doğu kısmındaki merkezlerde çalışan yaklaşık 700 personel ile Ukrayna'ya yapılacak uluslararası güvenlik yardımının çoğunun koordinasyonunu ve sağlanmasını üstleneceğiz. İttifak Ukrayna'ya destek sağlayacak.

NATO, Ukrayna kuvvetlerinin Müttefik ülkelerdeki tesislerde eğitimini koordine edecek. Bağışları planlayıp koordine ederek Ukrayna'ya destek olacağız. Ekipmanların transferini ve onarımını da biz yöneteceğiz.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinin uzun vadeli gelişimine de destek sağlayacağız. Bu, NATO'yu çatışmanın tarafı yapmayacak ancak Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkını korumasına yardımcı olacak.” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Walter E. Washington Convention Center'daki konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Muhabir: Necdet Gürsoy