Gündem

Öğrencileri bekleyen büyük tehlike

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’in simgelerinden biri olan Zafer Çarşısı’nda yenileme çalışmaları başlattı. Meydanın üstüne yapılacak öğrenci kütüphanesi ile ilgili çok ciddi uyarı geldi: “Kütüphane projesi, bu haliyle öğrencilere nefes değil mezar olabilir.”

Abone Ol

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, Başkent Ankara’nın simge yapılarından biri olan Zafer Çarşısı’nda başlattığı yenileme çalışmaları tartışmaları da beraberinde getirdi.

AK Parti Keçiören ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Fatih Ünal, sosyal medya hesaplarından Mansur Yavaş’a uyarılarda bulundu. “Mansur Yavaş’a çok önemli uyarımdır” başlığıyla mesaj paylaşan Fatih Ünal, Zafer Meydanı’na öğrencilere kütüphane projesinin öğrencilere nefes değil mezar olacağını söyledi.

Binayı tutma özelliği neredeyse kaybolmuş olan kolonların üstüne bina edilecek bir tesisin büyük riskler barındırdığını kaydeden Ünal, Ankara Büyükşehir belediye Başkanlığı’na yazılı olarak da başvurarak projenin durdurulmasını istedi.

BELEDİYEYE RESMİ YAZI YAZDI

Aynı zamanda Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti Grup sözcülüğü görevi de yapan Ünal’ın belediyeye verdiği dilekçesi şöyle:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Zafer Meydanı yeniden düzenlenmekte olup bu meydanda Zafer Çarşısı üzerinde bulunan ve daha önce yıllarca Giyim Dünyası Mağazası olarak hizmet veren bina tadilat yapılarak yenilenmeye çalışılmaktadır.

Binanın duvarları ve kolon ile kiriş kaplamaları söküldükten sonraki görüntüsü tam bir facia. Adeta deprem yaşamış ya da savaşa maruz kalmış bir bina görünümündedir. Binanın yükünü taşıyan kolonlar ve kirişlerin betonları dökülmüş, çatlamış, demiri sarma özelliği gitmiş. Demirler açığa çıkmış ve aşırı bir şekilde korozyona maruz kalmış, etriye demirleri kopmuş, kısacası tamamen çürük bir binaya dönüşmüştür.

MANSUR YAVAŞ’A ZOR SORULAR

Bir yapıda kolon ve kirişlerde çatlama, kırılma, dökülme, demirlerin açığa çıkması, aşırı korozyona maruz kalması, bu kolon ve kirişlerin mukavemetini kaybetmesi ve yük taşıma özelliğinin zayıflaması binanın çökmesi demektir. Bu süreçte kolon ve kirişlerin sağlamlığı noktasında belediye herhangi bir rapor düzenledi mi? Sağlamlık testleri yapıldı mı? Kolonlardan karot örnekleri alınıp basınç testleri yapılmış mıdır? Bu binayla ilgili Belediyenin yapılmasını planladığı iş var mıdır?

Soru önergemizin cevabını tarafımıza yazılı olarak verilmesine ilişkin önergemizin meclis gündemine alınmasını arz ederiz.