Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını da içeren bu düzenleme, öğretmenler için büyük bir heyecan yaratırken, 39 maddeden oluşan teklifin detayları da merak konusu oldu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Amaçları

Yeni kanun ile eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları, mesleki gelişimleri ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri düzenleniyor. 2022 yılında yürürlüğe giren önceki Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda bazı maddelerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından, güncellenmiş haliyle TBMM’ye sunulan teklif, öğretmenlik mesleğinin üç kariyer basamağına ayrılmasını sağlıyor: öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen.

Kariyer Basamaklarındaki Yenilikler

Kabul edilen yeni düzenleme ile uzman öğretmenlik unvanı için en az 10 yıl öğretmenlik deneyimi, başöğretmenlik için ise 10 yıl uzman öğretmenlik deneyimi şartı getirildi. Ayrıca, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası kaldırıldı ve öğretmenlik kariyer basamaklarında ilerlemek için gerekli olan "yazılı sınav" ve "mesleki çalışma" koşulları da kaldırılmış oldu.

Yapay zekayla yaklaşık 162 bin virüs türü keşfedildi Yapay zekayla yaklaşık 162 bin virüs türü keşfedildi

Ogretmen 1

Yeni düzenlemeyle, 20 yıllık kıdemi dolduran öğretmenler, uzman öğretmenlik unvanı olmaksızın da başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecek. Bu durum, yaklaşık 230 bin öğretmene başöğretmen olma imkanı sunacak.

Öğretmenlerin Ekonomik Kazançları

Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında 2022 yılında 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen unvanı alırken, 66 bin 679 öğretmen başöğretmen unvanını kazandı. 2023 yılında ise bu rakamlar 69 bin 881 uzman öğretmen ve 3 bin 891 başöğretmen olarak güncellendi. Uzman öğretmenler şu an 4 bin 304 lira, başöğretmenler ise 8 bin 608 lira eğitim-öğretim tazminatı alıyor.

Öğretmenlerin Hakları ve Sorumlulukları

Yeni kanun ile öğretmenler ve eğitim yöneticilerinin hakları ve sorumlulukları ilk kez yasalarla tanımlanıyor. Öğretmenler, meslekleriyle ilgili olmayan faaliyetlerde rızaları dışında çalıştırılamayacak ve 657 Devlet Memurları Kanunu’ndan sağlanan tüm haklardan faydalanacak. Ayrıca, öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezaların yarı oranında artırılması gibi önemli düzenlemeler de yapıldı.

Milli Eğitim Akademisi’nin Önemi

Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması ve mevcut öğretmenlerin kariyer gelişimleri için Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Akademi, öğretmenlerin mesleki becerilerini geliştirmek için üniversitelerle işbirliği içinde eğitim programları hazırlayacak. Bu sayede öğretmen adayları, teorik ve uygulamalı derslerle deneyim kazanarak mesleğe hazırlanacak.

Milli Eğitim Akademisi sayesinde, öğretmen alımları ÖSYM tarafından düzenlenecek sınavdaki puan üstünlüğüne göre yapılacak. Aday sayısı, atama izni verilen pozisyon sayısını geçmeyecek şekilde planlanacak, böylece akademiyi başarıyla tamamlayan herkes atanabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi