ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ersoy, açılışta yaptığı konuşmada, dijitalleşme adımlarını hızlandırdıklarını vurgulayarak, 2026 yılı içerisinde yüzde 95 oranında dijitalleşme hedeflediklerini belirtti. Elektronik sınavların (e-sınav) sayısını artırmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Ersoy, bu doğrultuda dil sınavları dışında 4 farklı sınavın e-sınav formatında yapıldığını duyurdu.

Ersoy, “Hedefimiz, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu ile iş birliği yaparak Türkiye'nin e-sınav imkanını artırmak ve 100 bin adayın altındaki sınavları e-sınav olarak gerçekleştirmektir,” dedi. Ayrıca, ÖSYM’nin uluslararası ölçekteki deneyimlerini yurt dışına aktarma çabalarını sürdürdüğünü de sözlerine ekledi. Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) ve Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) gibi önemli sınavların e-sınav formatında yapılmasının planlandığını duyurdu.

Dört Beceriyi Ölçen E-Sınav - Okuma, Dinleme, Yazma ve Konuşma

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in öncülüğünde hazırlanan e-sınav çalışmaları, "okuma, dinleme, yazma ve konuşma" olmak üzere dört dil becerisini ölçmeyi amaçlıyor. Ersoy, bu bağlamda Milli Savunma Bakanlığı'nda 7 deneme sınavı uygulandığını ve bu denemelerin sonucunda değerlendiricilerin güvenilirliği ve eğitimlerinin sağlandığını belirtti. "2025 yılı başlarında bu sınavı hayata geçireceğiz. Uluslararası alanda bir sınavın ikamesi için gerekli tüm adımlar tamamlandı," ifadelerini kullandı.

AR-GE Çalışmaları ve ÖSYM Akademi

Ersoy, ÖSYM'nin AR-GE çalışmalarına da değinerek, “ÖSYM’yi ve MEB Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü’nü Türkiye'nin ölçme ve değerlendirme alanında bir AR-GE merkezi yapma hedefimiz var,” dedi. Bugün itibarıyla 17 aktif AR-GE projesinin sürdüğünü açıklayan Ersoy, yapay zeka ile otomatik madde üretimi, açık uçlu soru değerlendirmesi ve adaptif test gibi konuların üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Ayrıca, ÖSYM Akademi çalışmalarıyla, literatür takibi ve mevcut uzmanların gelişimi amacıyla önemli adımlar atıldığını belirtti. "Akademi, ilk meyvesini bu sempozyumla veriyor," şeklinde konuştu.

MEB ile İşbirliği ve Yeni Müfredat

Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen işbirliklerine de değinen Ersoy, beceri temelli yeni müfredata geçiş yapıldığını ve bu sürece hızlı adapte olma çabalarının sürdüğünü kaydetti. MEB Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğü ve ÖSYM işbirliğinde devam eden çalıştayların ikincisinin önümüzdeki hafta gerçekleştirileceğini ifade etti.

Ukrayna Büyükelçisi’nden ilginç teklif Ukrayna Büyükelçisi’nden ilginç teklif


Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, sempozyumda yaptığı konuşmada, Bakanlığın ölçme, değerlendirme ve izleme araştırmalarına ilişkin önemli bilgiler aktardı. Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'nin hazırlanması, açık uçlu soruların sınavlarda kullanılmaya başlanması gibi gelişmelerin altını çizen Yelkenci, öğrenci gelişimini takip etmek amacıyla yeni sistemler getirdiklerini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi