Volkswagen, 2023 için daha önce öngörülen yüzde 6,5-7 olan kar marjını şimdi yüzde 5,6’ya çekerek, yaklaşık 18 milyar avro seviyesinde kar bekliyor. Ayrıca, 2024 yılında küresel teslimat görünümünü de 2023’teki 9,24 milyon araçlık seviyesinden yüzde 3 oranında bir artış öngörürken, bu tahmini yaklaşık 9 milyon araca düşürdü. Şirket, bu nedenle 2024 yılında satış gelirlerinin yüzde 0,7 oranında düşerek 320 milyar avro civarında olmasını bekliyor.

Genç KYK yurdundan atladı, hayatını kaybetti Genç KYK yurdundan atladı, hayatını kaybetti

Diğer Alman Otomotiv Üreticilerinin Durumu

Volkswagen’in bu karamsar açıklamaları, diğer Alman otomotiv üreticileri Mercedes-Benz ve BMW’nin de eylül ayında kar tahminlerini düşürmesiyle paralel bir tablo çiziyor. Volkswagen, temmuz ayında Brüksel’deki Audi fabrikasına ilişkin beklenen maliyetler nedeniyle kazanç tahminini azaltmıştı. Avrupa'daki durgun ekonomik koşullar, otomobil satışlarını olumsuz yönde etkilerken, bu durum Volkswagen’in finansal hizmetler bölümünde de azalma yaşanmasına neden oldu.

Fabrika Kapatma ve İstihdam Sorunları

Volkswagen, bu ayın başında, tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri çerçevesinde Almanya'daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını beş yıl erken sonlandıracağını duyurdu. 2020 yılında Türkiye'de planlanan fabrika yatırımından vazgeçen Volkswagen, bu kararıyla Alman otomotiv sektöründe "deprem" etkisi yaratmıştı. Şirket, Avrupa'daki yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü azalttığını ve satışların düştüğünü belirtmişti. Analistler, Almanya'daki en az iki fabrikanın kapatılmasının ve 15 bin kişinin işten çıkarılmasının maliyetinin 3 ila 4 milyar avro arasında olacağını tahmin ediyor.

Hisse Değerlerinde Düşüş

Volkswagen hisseleri, şirketin 2024 beklentilerini düşürmesinin ardından Alman borsasında sabah saatlerinde yüzde 3'ten fazla değer kaybederek 94,10 avroya geriledi. Böylece, şirketin hisselerindeki kayıplar yıl başından bu yana yüzde 15’i buldu. 2021 yılında 245 avronun üzerinde işlem gören hisseler, bu düşüşle birlikte ciddi bir değer kaybı yaşadı. Şirketin piyasa değeri ise 2021’de 129 milyar avro iken, şimdi 52 milyar avroya kadar geriledi.

Muhabir: Haber Bülteni