Asayiş

Paralel e-devlet skandalı! Bakanlık yalanlamıştı ama kişisel verilerimiz çarşaf çarşaf ortaya saçılmış!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Ural’ın geçtiğimiz günlerde kişisel verilerin çalındığına yönelik iddialara, "Türkiye'de şu anda kişisel verilerin çalınmasıyla ilgili asla bir gündem yoktur." diye cevap vermesi vatandaşları bir nebze rahatlatmış olsa da ortaya çıkan skandal Bakanın açıklamasını adeta yalanlar nitelikte.

Abone Ol

84 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kişisel verilerinin çalındığı ve satıldığı iddiaları, sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarıyla giderek büyüyor. 84 milyonun kişisel verilerinin çalındığına yönelik tartışmalar sürerken bazı sosyal medya kullanıcılarının paylaştığı bilgiler tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.

PARALEL E- DEVLET SİTESİ KURMUŞLAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Ural’ın, "Türkiye'de şu anda kişisel verilerin çalınmasıyla ilgili asla bir gündem yoktur" açıklaması, sosyal medyada yayılan bir skandalla gölgelenmiş durumda.

200 TL KARŞILIĞINDA KİŞİSEL VERİLERİ SATIYORLAR

Ortaya çıkan bilgilere göre, bazı şahıslar çaldıkları E-Devlet verilerini kullanarak "paralel bir E-Devlet sitesi" kurmuş durumda. Bu siteye abone olan kullanıcılar, yalnızca 200 TL karşılığında, herhangi bir vatandaşın kimlik fotokopisi dâhil olmak üzere detaylı kişisel bilgilerine erişim sağlayabiliyor. Üstelik ödemelerin Türkiye'de kayıtlı Papara ve IBAN hesapları üzerinden kabul edilmesi de dikkat çekiyor.

VATANDAŞLARIN EN ÖZEL BİLGİLERİNE KADAR ULAŞABİLİYORLAR

Bu tehlikeli platformun, 188 bin üyesi olduğu ve kişisel verilerin herkes tarafından sorgulanabilir durumda olduğu iddia ediliyor. Site üzerinde ad, soyad, TC kimlik numarası, aile bilgileri, hatta kişilerin kimlik fotoğraflarına kadar birçok hassas veri bulunuyor. Ayrıca, GSM numaraları, tapu bilgileri, eğitim durumu, adres bilgileri ve sağlık verilerine kadar geniş bir yelpazede sorgulamalar yapılabiliyor.

Öte yandan kullanıcıların paylaştığı bilgilere göre, bu site üzerinden sorgulanan verilerin tamamı doğru sonuçlar veriyor, bu da kişisel bilgilerin ne kadar büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor.

VATANDAŞLARDAN ERİŞİM ENGELİ ÇAĞRISI

Skandalın ortaya çıkmasıyla birlikte, vatandaşlar kişisel güvenliklerinin nasıl sağlanacağına dair endişelerini dile getirirken, yetkililerin bu duruma acilen müdahale etmesi bekleniyor.