Misafirler, elçilik personelinin rehberliğinde elçiliğin tarihi bahçesi ve iç mekânlarını keşfetme imkânı buldu. Ziyaret sırasında 1920’lerden günümüze ulaşan elçilik binasının mimari dokusunun yanı sıra o dönemin Polonya diplomasi gelenekleri hakkında da zengin bilgiler edinme fırsatı yakaladılar.

KAVAKLIDERE’NİN AÇIKTA AKTIĞI TEK YER

Rehber eşliğinde yapılan gezide Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği Basın Ataşesi’nin misafirlere İngilizce olarak yaptığı açıklamalar elçilik çalışanı Maria Çetinkaya tarafından Türkçeye tercüme edildi. Tarihi bahçeye ilişkin yapılan açıklamalar esnasında bahçeden geçen Kavaklıdere’ye ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Yirmili yıllarda büyükelçilik inşa edildiği dönemde bu arsa Ankara’ya ait değildi. Kavaklıdere köyüne ait bir topraktı. Bilindiği gibi Kavaklıdere derenin isminden kaynaklanıyor. Maalesef Kavaklıdere de Ankara’dan geçen diğer dereler gibi çoğu kısımlarında kapalı, yer altında kalmış. Tek istisna ise elçiliğimizin bahçesi, çünkü bu bahçede akan dere açıkta kalıyor. Bunun için çok gurur duyuyoruz. Çünkü bunu sadece Polonya elçiliğine ait bir dere olarak düşünmüyoruz. Kesinlikle Ankara’nın mirasıdır. O şekilde düşünmeyi tercih ediyoruz.

THY uçağında kabin memuruyla tartışan Dilan Çıtak hakkında soruşturma başlatıldı THY uçağında kabin memuruyla tartışan Dilan Çıtak hakkında soruşturma başlatıldı

Ne yazık ki Kavaklıdere’nin üst kısımları genellikle yer altından geçtiği için buraya gelene kadar o suyla birlikte pislik ve kir geliyor. Dolayısıyla elçilik olarak hem Çankaya Belediyesi, hem ASKİ’yle birlikte sıkı işbirliği yapmak istiyoruz ki bu dereyi biraz daha güzel bir hale getirelim, daha temiz hale getirelim. İnşallah ileride üst kısımlara filtreler takılacak ve buradan geçen su kaliteli hale gelecek.”

MÜZİK ODASINDA PİYANO RESİTALİ

Binanın birinci katında yer alan resmi yemek odası, frambuaz odası ve müzik salonunu gezen, büyükelçiliğin iç mimarisini daha yakından inceleme fırsatı bulan ziyaretçiler, Polonya'nın kültür ve sanatı ile moda akımlarıyla ilgili de bilgi edindi. Elçilik çalışanı Maria Çetinkaya, müzik odasında misafirlere kısa bir piyano resitali sundu. Yaklaşık bir saat süren etkinlik boyunca katılımcılar, bol bol fotoğraf çektirdi.

BİRÇOK BÜYÜKELÇİLİK ETKİNLİK DÜZENLEDİ

Bu yılki etkinlikler çerçevesinde Almanya, Avusturya, İtalya, Fransa, Macaristan, Hollanda, Polonya ve İsviçre büyükelçilikleri ziyarete açıldı. Etkinliğe katılanlar tarihi binaları rehberler eşliğinde gezerken, Macaristan Büyükelçiliği'nde düzenlenen konsere de katıldılar. Etkinlik kapsamında ayrıca Resim ve Heykel, Erimtan, Evliyagil, Cin Ali, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Ziraat Bankası Müzesi ve Olgunlaşma Enstitüsü de ziyaret edildi.

Muhabir: Necdet Gürsoy