Gündem

Son dakika: En düşük emekli maaşı ve yurt dışı çıkış harcı açıklandı!

AK Parti tarafından Meclis’e sunulan yeni vergi paketiyle, yurt dışı çıkış harcının 150 TL’den 500 TL’ye, en düşük emekli aylığının ise 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesi öngörülüyor.

Abone Ol

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni Vergi Paketi’nin detaylarını ve en düşük emekli maaşına yapılacak zammı açıkladı. Güler, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olacağını belirtti.

En Düşük Emekli Maaşına Zam Yapıldı

Güler, "Bu düzenlememizin toplamda şu anda mevcut 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayısı içerisinde en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılması halinde Temmuz ve Aralık ayı döneminde 3 milyon kişi etkilenecek. Bütçeye maliyeti 33 milyar TL'dir," dedi. Ayrıca, emeklilerin aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde 5 puanlık destek sağlanmasına yönelik uygulamanın da teklifle sona erdiğini ifade etti.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Artıyor

Yurt dışı çıkış harcı da 500 TL'ye çıkarılıyor. Güler, bu harcın her yıl yeniden değerleme oranında artacağını belirtti.

Yeni Vergi Düzenlemeleri Geliyor

Vergi paketi kapsamında uluslararası şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri gelirden yüzde 15 asgari kurumlar vergisi ödemeleri öngörülüyor. Ayrıca, ticari olmayan ve gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen hizmetlere uygulanan KDV istisnaları da kaldırılıyor.

Bütçe ve Emeklilik Sistemi

Güler, bütçenin büyüklüğünün 11 trilyon 89 milyar lira olduğunu belirterek, 6 Şubat depremlerinin bütçe karşılığında 100 milyar lira ayrıldığını söyledi. Seçim öncesinde EYT sistemiyle 2.5 milyon emeklinin dahil olduğunu ve bunun da bütçeye bir yük getirdiğini ifade etti. Bütçe disiplinini bozmadan, Orta Vadeli Programa tabii kalarak bir disiplin içerisinde bütçeyi ayakta tutmaya çalıştıklarını belirten Güler, "Önümüzdeki dönemde daha adil bir emeklilik sistemini hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye Bakanlıklarımız çalışmalar yapıyor. Çok kazanandan çok, az kazanandan az ve vergi kaçaklarının da azalması için çok ciddi emek sarf ediyoruz. Gelecek dönemde de buna yönelik çalışmalarımız olacak," dedi.