Gündem

(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Esnaf, prim günü mağduriyetinin çözülmesini bekliyor"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın uzun süredir biriken sorunlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ele alınması gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Palandöken, TBMM’nin 1 Ekim’de açılacağını hatırlatarak, esnafın bu açılışla birlikte beklentilerinin büyük olduğunu ifade etti. Özellikle enflasyonla mücadele sürecinde piyasada rekabetin artırılması gerektiğine dikkat çeken Palandöken, esnafın bu konudaki taleplerinin gündeme getirilmesinin önemine değindi.

"BÜYÜK SERMAYE PERAKENDE SEKTÖRÜNÜ TEKELLEŞTİRDİ"

Palandöken, 2,5 milyondan fazla esnafın gözünü TBMM’nin açılışına diktiğini belirterek, büyük sermayenin perakende sektörünü adeta ele geçirdiğini söyledi. Hakkari’den İstanbul’a kadar tüm Türkiye’de fiyatların tek bir elden belirlendiğine dikkat çeken Palandöken, "Aktör sayısı arttıkça fiyatların düşeceğini yıllardır söylüyoruz, ancak büyük sermaye fiyatları kontrol ediyor. Bu duruma acilen müdahale edilmeli ve perakende sektöründe düzenlemeler yapılmalı" dedi. Palandöken, dünyada bu konuda yapılan düzenlemelerin Türkiye’de de hayata geçirilmesi gerektiğini ekledi.

"KURALLAR NETLEŞİRSE PAHALILIK ÖNLENEBİLİR"

Enflasyonla mücadelenin perakende sektöründe yapılacak düzenlemelerle doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Palandöken, "Kış mevsimine girmemize az kaldı ve bu dönemlerde fiyatlar doğal olarak yükselme eğiliminde. Ancak esnafımız, yeni yasama yılıyla birlikte perakende sektörüne dair yasanın güncellenmesini bekliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bu konularda dosya sunduk. TBMM açılır açılmaz, esnafın sorunlarının çözülmesini umuyoruz" diye konuştu.

"ESNAF, PRİM GÜNÜ MAĞDURİYETİNİN ÇÖZÜLMESİNİ BEKLİYOR"

Esnaf ve sanatkârların prim günü sorununa da değinen Palandöken, 7200 gün esasına göre yapılan düzenlemenin pandemi ve deprem gibi felaketlerle sekteye uğradığını belirtti. Bu süreçte esnaftan yüzlerce talep geldiğini ifade eden Palandöken, "Esnaf artık sabrını kaybetti. Norm birliği sağlanmalı ve tüm çalışanlar aynı çatı altında toplanmalı. Prim gününü dolduran esnaf sadece sağlık sigortası primi ödemeli, böylece büyük bir maliyet yükünden kurtulmuş olurlar" şeklinde konuştu.