Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) iş birliğinde “Yerel Medyada Dijitalleşme” temasıyla “Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı” CP Ankara Hotel’de geçekleştirildi. Konferansa; AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, AK Parti 25 ve 26’ıncı Dönem Milletvekili Hüseyin Özbakır, Kamu Başdenetçisi Sadettin Kalkan, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kurucu Başkanı Mustafa Necmi İlhan, Azerbaycan Basın Konseyi Üyesi Agil Alasger, Kıbrıs Genç TV kurucu Başkanı Ertan Birinci ve TİMBİR Yönetim Kurulu üyeleri ile Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yaparak internet ve dijitalleşmenin önemine vurgu yapan TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, sözlerini şöyle sürdürdü:

Avrupa Birliği’nden Yeni Trafik Levhası: R-33 Hava Koşullarına Dikkat Çekiyor Avrupa Birliği’nden Yeni Trafik Levhası: R-33 Hava Koşullarına Dikkat Çekiyor

BİRLİKTE HAREKET ETMEK ZORUNLULUK

“Türk İnternet Medya Birliği 7 Mart 2023 tarihinde 6906 sayılı kararnameyle 3055 sayılı kanun kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımızın olurlarıyla kuruldu. Dünyada cılız seslerin duyulmasına imkân yok. Gücümüzü duyurmak için birlikte hareket etmenin zorunluluk olduğuna inandığımız için yola çıktık. Türk İnternet Medya Birliği olarak birliğin birliğine inanmış 81 ilde, 25 ülkede, 104 projeyle başladık. TİMBİR, bugün sayıları bini aşan medya kuruluşuyla ülkemizde bu alanda en büyük birlikteliği temsil etmektedir. İçimizde 200’ün üzerinde gazete ve internet haber siteleri var. 300 YouTube kanalı, 20 uydu kanalı, 150 radyo ve bunların da abonelikleri milyonlara ulaşan medya etkileri var. Çok büyük bir gazeteniz de olsa internet haber siteniz çok daha fazla tıklanıyor. Bunun örneğini gazetelerin satışlarının düşmesinden anlıyoruz. Gelecek internet medyasında ve internet haberciliğinde. Bilindiği üzere TİMBİR şemsiyesi altında Türkiye’nin her vilayetinden, Avrupa’nın göbeğinden, Orta Asya’nın kalbinden Türkçe yayın yapan medya mensupları olarak, güvenli haber üretimi, kamu faydası tesis etme bilinciyle hareket etmekteyiz. İnternet medyası geçtiğimiz yıl çıkarılan yasayla ilk defa resmi bir hüviyet kazandı. Pandemide bile 15-20 yıldır internet haberciliği yapan internet gazetecisi arkadaşlarımız sokağa çıkıp haber yapamıyorlardı. Çünkü gazete hüviyetleri yoktu. 1,5-2 yıl önce çıkan İnternet Yasası’yla ki en büyük destekçilerinden biri bu anlamda bizdik, her anlamda destekledik yasayı. Çünkü bir, sıfırdan büyüktür. İlk defa internet habercileri bir basın kartı alma hakkı kazandı. Basın İlan Kurumu’ndan (BİK) ilan, reklam alma hakkı kazandı. Bu internet haberciliği için çok önemli bir adımdı. Ben TBMM’ye ve Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum bu kanun için. Tabi ki eksikleri var, tabi ki düzenlenmesi gereken şeyler var. İnternet habercilerinin iki yıl bekleme süresini bir yıla indirmemiz lazım. 20 yıldır internet haberciliği yapıyor ama 2 yıl beklemek zorunda kalıyor. Biraz bunları tekrar gözden geçirmemiz lazım önümüzdeki dönemde.”

DEZENFORMASYONA YOL AÇAN BİLGİ HEZİMETTİR

TİMBİR Genel Başkanı Süleyman Basa, dezenformasyonla mücadele hakkında bilgi verirken de şunları söyledi:

“Başta TİMBİR olmak üzere, yerel internet medyası içinde uluslararası fon alan yoktur. Yabancı vakıfların sözcülüğünü yapanı bulamazsınız, gayri milli niyetleri olanı kendi içimizde barındırmayız. Milletin öz ve hakiki evlatlarının bir araya geldiği bir yapının adıdır TİMBİR. Bu yapıya sahip çıkmak ve desteklemek milli bir medya oluşumuna tesir edecektir. İnternet medyasının bilgi kirliliğiyle mücadele etmenin yanında doğru ve gerçek bilgiyi yerleştirmek te en önemli amaçlarımızdan biridir. Biz biliyoruz ki her doğru haber bu ülkeye hizmet olduğu gibi dezenformasyona yol açan bilgi de bir o kadar hezimettir. Dezenformasyonla mücadeleyi ancak doğru bilgiyi yayarak sağlayabiliriz. Yani sadece devlet eliyle, sadece kurum eliyle yaptığımız açıklamaların çok da değeri yok. Yani çayı ancak içine su dökerek açık hale getirebiliriz. Hani eskilerin deyimiyle ‘Bir yanlışı bir doğru çözemez’ derlerdi. Biz de bunu yaşıyoruz aslında. Bir yanlış haberi bir tane doğru haberle ancak görünmez hale getirebiliriz. Dezenformasyonu yok edemeyiz, görünmez hale getirebiliriz. Biz de TİMBİR olarak bunu yapıyoruz. Bir yerde Yanlış bir haber varsa 100-200 sitede otomatik kodlarımızla beraber anlık bunu çözmeye çalışıyoruz. Çünkü zaman çok önemli, akşam yaptığınız bir haberi sabahleyin doğrulamanın çok bir anlamı kalmıyor. İşte 15 Temmuz’da elimizde o eski sistem olsaydı sabaha kadar hepsi bitmişti, gazeteler çıkana kadar olay çok farklı bir yere gelmişti. Anında internet haberlerine bir dakika sonra 200-300 tane doğru yükleme yapacak sistem bizde var şu anda, onu da söyleyebilirim. Herkesin emrindedir bu sistem. Bunun yanında TİMBİR üyelerinin katılımıyla Birlik Haber Ajansı adını verdiğimiz ve haber ağlarıyla ördüğümüz Türk medyasının yeni sesi olacak haber ajansını da kurmuş bulunmaktayız. Sermayesi haber olan bu yapıyla dünyada bir ilk olarak, haber kooperatifi mantığıyla ilerleyeceğiz. İnşallah önümüzdeki dönemde Birlik Haber Ajansı’nı çok daha fazla göreceksiniz. Çünkü Anadolu’daki gazetecilerimizin, bine yakın üyemizin ortak kurduğu bir ajanstır.”

GOOGLE, META GİBİ PLATFORMLAR HİÇBİR PARA ÖDEMİYOR

Üretilen haberlerin benzersiz birer içerik olduğunu ifade eden Basa, konuşmasının devamında şunları söyledi:  

“Bir konuya da dikkat çekmek istiyorum haberin dijitalleşmesiyle büyük emek ve özveriyle ürettiğimiz haberler Google, Meta gibi kurumlarca dijital platformlarda hiçbir bedel ödemeden kullanılıyor. Bizim yaptığımız haber benzersiz bir içeriktir. Google bunu kullanıyor ve hiçbir para ödemiyor. Bunun kanunsal düzenlemesinin acil yapılması lazım. Geçen hafta Dijital Mecralar Komisyonu’nda bu konuşuldu. Avrupa, haberi dijital telif kapsamına aldı ve fikri mülkiyet yasası kapsamına soktu. Geçen gün Google, Fransa’ya 500 milyon dolar ödedi. Ekonomik krizin olduğu bir yerde biraz da bunlardan devletimiz olarak pay almamız lazım. Bu kanunun bir an önce çıkması gerekiyor. Hem ajanslar anlamında hem de yerelde haber üreten bizim yerel habercilerimiz anlamında çok önemli. Yerel haberci o ilin en iyi tanıtım elçisidir. O yüzden onları destekleme adına bu tür kararların ve kanunsal çalışmaların da uyumunun getirilmesi lazım.”

KÜLTÜR, TURİZM, GASTRONOMİ HABERCİLİĞİ EĞİTİMLERİ VERDİK

TİMBİR olarak değişik eğitimler verdiklerini ifade eden Basa sözlerini şöyle tamamladı:

“Son iki yıldan beri TİMBİR olarak biraz da çuvaldızı kendimize batırdık. Değişik eğitimler verdik. Önce telif eğitimi verdik, bine yakın internet haber sitesine. Kültür haberciliği, turizm haberciliği eğitimleri verdik. Bu sene gastronomi haberciliği eğitimi verdik. Çok büyük bir deprem oldu biliyorsunuz. RTÜK’e tekrar teşekkür ediyorum. Onlarla beraber arkadaşlarımıza ‘Afette ilk müdahale nasıl yapılır?’ çalışmasını yaptık. Çok önemli bir çalışma onun kitapçığını da çıkardık. On ilde deprem yaşayan arkadaşlarımız var. Onlar hem depremzedeydi hem de haberciydi, hem de sokakta akil kişiydi. Çünkü o bölgenin gazetecisi aynı zamanda akil kişiydi, herkes ona sordu ‘Ne yapacağız?’ diye. Biz bunun yol haritasını RTÜK’le beraber çıkarmaya çalıştık.

Cumhuriyetin 100. Yılını geride bıraktık. Gelecek yüzyılın Türkiye yüzyılı olacağına olan inançla, yazıdan ve matbaadan sonra dünyanın bilişim alanındaki en büyük buluşu olan interneti, metaversi, yapay zekayı, bugün burada gelecekteki yeni medyayı tartışacağız. Bu kapsamda RTÜK ile “Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı”nı bu amaçla düzenliyoruz. Bilgi düzensizliğinin en yoğun yaşandığı çağdayız. Bu düzensizliğin en yoğun yaşandığı havza internet mecralarıdır. Özellikle sosyal medyanın devreye girmesiyle herkesin muhabir, her paylaşımın haber niteliği taşıdığı bu evrede neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anlamak çok da kolay değil.”

Muhabir: Necdet Gürsoy