Gazi diş tedavi kliniği yenilendi Gazi diş tedavi kliniği yenilendi

1. Koyu Renkli ve Cildi Gösteren Kıyafetlerden Kaçının

Uzmanlar, kırsal bölgelerde riskli alanlarda açık renkli ve cildi göstermeyen kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Pantolon paçalarının çorap içine sokulmasının, kenelere karşı etkili bir koruma yöntemi olduğu vurgulandı.

2. Erken Tanı ve Korunma Çok Önemli

KKKA virüsü özellikle İç Anadolu'nun kuzey kesimleri, Orta Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu'nun kuzey kesimlerinde yaygın olarak görülüyor. Hastalığın belirtileri halsizlik, yüksek ateş ve kırgınlık gibi genel enfeksiyon belirtileriyle başlıyor ve ilerleyen dönemlerde kanamalarla ciddi sonuçlara yol açabiliyor.

3. Kan ve Kan Ürünleriyle Destek Tedavisi

Hastalığın tedavisi yoktur, ancak eksilen kan ürünlerinin yerine konması ve organ yetmezliği belirtilerine yönelik destek tedavisi uygulanır. Uzmanlar kan bağışının önemine dikkat çekiyor, çünkü kan bağışı, hastalığa yakalananlara destek sağlar.

4. Keneleri Vücuda Yapışmadan Çıkarmak

Kene ısırması durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve deneyimli bir sağlık personelinin keneyi usulüne uygun bir şekilde çıkarmasına izin verilmelidir. Kenenin vücutta kalma süresiyle doğru orantılı olarak hastalığın bulaşma riski artar.

Vücuda yapışmış keneler, steril bir ortamda eldiven giyilerek, cımbız veya pens yardımıyla sağa sola döndürerek çıkarılmalıdır. Kene çıkartırken sigara basmak, kolonya veya gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

Muhabir: Haber Bülteni