Gündem

Trump'ın seçim vaadi göçmenlerde panik yarattı! ABD sınırına akın ediyorlar

ABD'de başkan adaylarından Donald Trump'ın, seçimi kazanması halinde sınırı sığınmacılara kapatacağı vaadi, göçmenler arasında büyük bir endişeye sebep oldu. Bu endişe nedeniyle yüzlerce göçmen, ABD sınırına ulaşmak için Meksika'nın güneyinden yürüyerek yola çıktı.

Abone Ol

Donald Trump'ın sınır politikaları konusunda yaptığı açıklamalar, Meksika'daki göçmenler arasında paniğe yol açtı. Yüzlerce göçmen, Kasım ayında yapılacak olan seçimlerden önce ABD sınırına ulaşmayı umarak, Pazar günü Meksika'nın güney sınırından yola çıktı. VOA Türkçe'nin haberine göre, göçmenler Trump'ın kazanması halinde sınırı kapatma vaadini gerçekleştireceğinden korkuyor. El Salvadorlu Miguel Salazar, "Sınırı geçme izinlerinin engellenmesi riskiyle karşı karşıyayız" dedi. Salazar, Trump'ın yeni bir yönetimi devralması durumunda, göçmenlerin ABD'ye yasal yollarla girmek için kullandıkları CBP One adlı uygulama üzerinden randevu alma sürecini durdurabileceğinden endişe ediyor.

KUZEYDEKİ ŞEHİRLERE GİTMEK İSTİYORLAR

Göçmen grubu, Pazar günü Meksika'nın güneyindeki Ciudad Hidalgo şehrinden yola çıktı. Bazıları, daha kuzeydeki şehirlere gitmek için haftalardır Ciudad Hidalgo'da izin beklediklerini ifade etti. Son yıllarda, Meksika'dan ABD'ye geçmeye çalışan göçmenler, organize olarak büyük gruplar halinde yola çıkıyor. Çetelerin saldırılarından korunmak ve Meksikalı yetkililer tarafından durdurulma riskini azaltmak için bu yolu tercih ediyorlar. Ancak, yüzlerce kilometre yürümekten yorgun düşen bu gruplar, Meksika'nın güneyinde dağılma eğiliminde oluyor.

SINIRDA TUTUKLAMALAR AZALDI

Meksika hükümeti, son zamanlarda göçmenlerin ABD sınırına otobüs ve trenlerle gidebilmesini zorlaştırdı. ABD-Meksika sınırındaki kota uygulaması sonucu, sınırda tutuklamalar Joe Biden'ın başkanlığı döneminde en düşük seviyeye indi. Ülkeye vizesiz giren göçmenlere nadiren seyahat izni veriliyor. Binlerce göçmen, Meksika'nın merkezinde ve kuzeyindeki kontrol noktalarında göçmenlik bürosu memurları tarafından gözaltına alınarak ülkenin güneyindeki kasabalara geri yollanıyor.