Gündem

Türkiye, Çin'i geçerek dünyanın en büyük askeri İHA tedarikçisi oldu!

ABD merkezli bir araştırma kuruluşunun raporuna göre, Türkiye 2021 itibarıyla dünyanın en büyük askeri insansız hava aracı (İHA) tedarikçisi konumuna yükseldi. Türkiye, Çin’i geride bırakarak küresel İHA satışlarının %65'ini gerçekleştirdi.

Abone Ol

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi (CNAS) tarafından yayımlanan bir rapora göre, Türkiye 2021 itibarıyla dünyanın en büyük askeri insansız hava aracı (İHA) tedarikçisi oldu. Raporda, Türkiye’nin küresel İHA pazarındaki payının %65’e ulaştığı ve bu alanda Çin'i geride bıraktığı vurgulandı.

Raporda, Türkiye’nin askeri insansız hava araçları pazarındaki hızlı yükselişi dikkat çekici bulundu. Özellikle düşük maliyetli ve yüksek performanslı İHA’lar geliştirerek Türkiye’nin, bu alanda Çin ve İran gibi ülkeleri geride bıraktığı belirtildi. Bayraktar TB2 gibi İHA'ların başarısı, Türkiye'nin liderliğini pekiştirdi.

Bölgesel Başarılar ve Yükselişin Sebepleri

Raporda, Türkiye'nin 2022 yılında Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna gibi askeri çatışma bölgelerinde sergilediği İHA başarılarının bu yükselişte kritik rol oynadığı ifade edildi. Bayraktar TB2 gibi İHA’ların, bölgesel savaş doktrinlerini değiştirdiği ve Türkiye'nin hızlı teslimatları sayesinde İHA pazarında lider konuma yükseldiği aktarıldı.

2021’den Bu Yana Liderlik Türkiye’de

Çalışmada ayrıca, Türkiye'nin 2018’den bu yana dünya genelindeki silahlı İHA satışlarının %65’ini gerçekleştirdiği belirtildi. Bu oran, Türkiye’yi askeri insansız hava aracı teknolojileri pazarında küresel bir güç haline getirdi. CNAS raporunda, Türkiye’nin bu başarısının askeri jeopolitiği de dönüştürdüğü ifade edildi.