Dr. Gülay Kaplan, sonbahar aylarında artan küf, ev tozları ve yabani ot polenlerinin alerjilere yol açtığını vurguladı. Sonbaharın kendine has güzelliklerinin yanı sıra, bazı bireyler için sağlık sorunlarına da neden olabileceğini söyledi. Yaz ve ilkbahar mevsimlerinin ardından beklenen sonbaharın, alerjik rahatsızlıkları olan kişiler için bazı zorluklar getirdiğini ifade etti.

Hava Değişiklikleri ve Alerjik Reaksiyonlar

Kaplan, havaların soğumasıyla birlikte rüzgar ve rutubetin arttığına dikkat çekti. Bu dönemde polenlerin rüzgarla uzak mesafelere taşınabileceğini ve atmosferde yoğunlaşan bazı yabani ot polenlerinin sonbaharda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, yağmurlarla toprağa düşen polenlerin kuru yapraklar altında uzun süre kalabileceğini, bu polenlerin yürüyüşler ve rüzgarlarla tekrar havaya karışarak solunum yoluyla alındığında alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini söyledi.

Rutubet ve Küf Mantarları

Kaplan, rutubetin küf mantarlarının üremesi için elverişli bir ortam oluşturduğunu belirtti. Doğada, çürüyen bitki artıkları üzerinde büyüyen mantar sporlarının bahçe işleri ya da doğa yürüyüşleri sırasında maruz kalınabileceğini ifade etti. Bu mantar sporlarının rüzgarla uzak bölgelere taşınabileceğine ve rutubetli ortamlarda, özellikle ev, okul ve iş yerlerinde akar ve küf oluşumuna neden olabileceğine dikkat çekti. Bu durumun alerjik rinit ve astım gibi hastalıkların alevlenmesine yol açabileceğini söyledi.

Doktorlar şaştı kaldı! 14 yaşındaki çocuğun midesinden 3.5 kilo saç çıkarıldı! Doktorlar şaştı kaldı! 14 yaşındaki çocuğun midesinden 3.5 kilo saç çıkarıldı!

Alerjiden Korunma Yöntemleri

Kaplan, polen ya da küf mantarlarına karşı alerjisi olan kişilerin dış ortam aktivitelerini dikkatlice planlamaları gerektiğini vurguladı. Özellikle sabah saatlerinde ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmaktan kaçınılması, kapalı alanlarda spor yapmanın alerjenlerden korunmada önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, yaşanılan ortamlarda polen ve mantar sporlarının içeri girmesini önlemek için pencerelerin kapalı tutulması, dışarıdan eve gelindiğinde giysilerin değiştirilip duş alınması gibi önlemler alınmasını önerdi. Ormanlık alanlarda bitkisel artıklarda bulunan mantar sporlarından kaçınılması gerektiğini de ekledi.

Ev Ortamında Alınacak Önlemler

Kaplan, ev ortamında alınacak önlemler hakkında da uyarılarda bulundu. Akarların yaşamasını engellemek için evin düzenlenmesi, banyo ve mutfak gibi küf mantarlarının daha sık görüldüğü alanlarda temizlik yapılması gerektiğini belirtti. Rutubetin azaltılmasının bu önlemlerin etkili olabilmesi için kritik olduğunu vurguladı. Havalandırma sistemlerinin de alerjenler açısından risk oluşturabileceğini, bu cihazların düzenli bakımının yapılmasının önemini belirtti. Bahar alerjisine bağlı şikayetlerin kişiden kişiye değişebileceğini söyleyen Kaplan, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kaşıntı, hapşırık, geniz akıntısı, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerin sıkça görüldüğünü ifade etti.

Kaynak: İHA