Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anma ve saygı günü olan 10 Kasım'da, vatandaşlar Anıtkabir'e akın etti. Ancak, sosyal medyada paylaşılan görüntüler, bu özel günde yaşanan bir olayın gündeme gelmesine neden oldu.

ANDIMIZI OKUYAN ÇOCUKLARA MÜDAHALE EDİLDİ

Anıtkabir ziyaretine gelen bir öğrenci grubunun, Atatürk'ün huzurunda 'Andımız'ı okuma anı, görevliler tarafından müdahaleyle karşılaştı. Görüntüler, çocukların Ata'nın huzurunda and içerken görevlilerin müdahale etmesini içeriyordu.

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER BÜYÜYOR! İZZET ÇAPA'DA SERT TEPKİ GÖZTERDİ

Görüntüler, özellikle yazar İzzet Çapa tarafından Instagram hesabında paylaşılarak büyük bir tepki çekti. Çapa, paylaşımında "Neden… Ne hakla… Siz kimsiniz de… Çocuklarımızın Ata’nın huzurunda Andımız’ı okumasına müdahale ettiniz…" ifadelerini kullanarak olaya karşı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Sosyal medyada olay hakkında büyüyen tepkilerle birlikte, vatandaşlar neden böyle bir müdahalenin yaşandığını sorguluyor. Anıtkabir ziyareti, Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde duygu yüklü bir an olması bakımından, çocuklara yönelik yapılan müdahalenin gerekçesi merak konusu oldu.

ANDIMIZ NEDEN, NE ZAMAN KALDIRILDI?

1933-2013 yılları arasında Türkiye'deki ilköğretim okullarında her sabah okutulan Öğrenci Andı veya Andımız, Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından 1933 yılında yazılmıştır. Bu metin, 23 Nisan 1933'teki kutlamalarda Ankara'da bir törende toplanan çocuklara Galip tarafından okutulmuştur. Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Türk Çocuğu Yasası" başlığıyla haber olan bu nutuk, daha sonra Bakanlıkça yayımlanan genelge ile Cumhuriyet’in 10. yılından itibaren okullarda her gün okutulmuştur.

Öğrenci Andı, amacı, anlamı ve öğrencilere nasıl kavratılacağı 18 Mayıs 1933 tarihli ve 1749/42 sayılı “Talebenin Her Gün Tekrar Edeceği İbare Hakkında” adlı Bakanlık genelgesi ile açıklanmıştır. Bu genelge aynı zamanda ilkokullar yönetmeliğinde de yer almıştır. Metin, zaman içinde 1972 ve 1997 yıllarında çeşitli değişikliklere uğramıştır.

Ancak, Türkiye'de 2013 yılında yapılan yasal değişikliklerle, Çözüm Süreci kapsamında Öğrenci Andı'nın okullarda okunma uygulamasına son verilmiştir. Öğrenci Andı, bu tarihten itibaren okullardaki günlük uygulamadan çıkarılmıştır. Bu değişiklik, toplumsal bir tartışma ve görüş ayrılıklarına sebep olmuş ve geleneksel bir uygulama olarak değerlendirilen Öğrenci Andı'nın sona ermesi pek çok kişi tarafından eleştirilmiştir.

Muhabir: Haber Merkezi