Geçtiğimiz yıl aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından internet üzerinde başlatılan "Film Mirasım" projesi ve mobil uygulaması, her geçen gün büyüyerek ilerliyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un öncülüğünde hayata geçirilen bu çalışma, Türk kültürünün görsel hafızası olarak kabul edilen içerikleri sunmayı amaçlıyor. Geçen yıl hizmete sunulan sitede bulunan içeriklere yıl sonuna kadar 200 yeni film daha eklenmesi planlanıyor. Bu yeni filmlerle "Film Mirasım", tarihi bir yolculuğa devam edecek ve bugüne kadar internet üzerinde ulaşılan etkileşim sayısı 8 milyonu aşmış durumda.

Sitede toplam 911 belge niteliğinde film bulunuyor. Bu filmler, Atatürk'ün daha önce yayınlanmamış yüksek kaliteli görüntülerinden, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına, Anıtkabir'in yapımından Kore Savaşı görüntülerine kadar pek çok önemli tarihi olayı içeriyor. Sinema Genel Müdürlüğü arşivinden dijital olarak sunulan bu filmlerin 71'i Osmanlı'nın son dönemine (1895-1918) aitken, Atatürk dönemini kapsayan 1918-1938 yılları arasında 128 dijital film yer alıyor. 1938-1950 yılları arasından 195 belge niteliğinde görüntü de sitede bulunuyor. 1950-1960 yılları arasındaki filmler 203 adetle temsil edilirken, 1960 sonrası yıllardan 225 belge niteliğinde görüntü yer alıyor. Ayrıca "Film Mirasım" adresinde 89 çeşitli görüntü de bulunuyor.

Sitedeki içerikler arasında sergi açılışları, fuarlar, konserler, belgeseller, halk eğitimi, tanıtım filmleri ve karışık haber içerikli filmlerle çeşitli dönemlere ait insan manzaraları, tarihi mekanlar ve halkın yaşam tarzı gibi unsurlara tanıklık edebilirsiniz. Sinema Genel Müdürlüğü film arşivi dijitalleştirme süreci tamamlandıkça, diğer belge filmleri de sitede yer alacak. Kullanıcılar, "Yeni Eklenenler" sekmesi altından yeni eklenen filmleri kolayca takip edebilirler. Aynı zamanda akademisyenler, araştırmacılar ve vatandaşlar, öneri ve film talepleriyle ilgili görüşlerini paylaşabilecekleri dinamik bir yapıya sahiptir. Kullanıcılar, kullanıcı adı ve giriş yaptıktan sonra "Bize Ulaşın" sekmesi altındaki formu doldurarak öneri ve film taleplerini iletebilirler.

GÖRSEL MİRASI KORUMAK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRECEK


Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz da "Film Mirasım" projesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bakanlığımız, kültürel mirasımızın görsel belleğini oluşturan filmlerin muhafazasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük önem vermektedir." dedi.

Türkiye’nin görsel mirasının korunması için bundan sonra da çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini belirten Yılmaz, projenin oluşum sürecine ilişkin de bilgiler aktardı.

EŞSİZ FİLMLER TOPLANDI


Genelkurmay Başkanlığı Merkez Ordu Sinema Dairesinden Malul Gaziler Cemiyetine, Matbuat Umum Müdürlüğünden Hilal-i Ahmer’e kadar bir çok kurumun kayda aldığı nitrat, asetat ve polyester tabanlı eşsiz filmlerin Bakanlık tarafından bir araya getirildiğini vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti:

"Filmler tek tek fiziki restorasyonları yapılarak yüksek çözünürlükte tarama yapabilen cihazlarla dijital ortama aktarıldı. Filmlere ilişkin bilgi ve açıklamalar ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ve Sinema Genel Müdürlüğünce oluşturuldu."

Muhabir: Haber Merkezi