Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, terör örgütü PKK/KCK'nın faaliyetleriyle ilişkilendirilen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) ile bağlantılı olduğu iddiasıyla mahkeme önünde yargılanıyor. İddialara göre, Saltık, bu derneğe ait yemek kartları vererek örgüte dolaylı yardım etmekle suçlanıyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuksuz sanık Yavuz Saltık ve avukatları hazır bulundu.

Duruşmada savcı, DİAYDER isimli derneğin terör örgütüyle ilişkilendirilen bir yapı olduğuna dair delilleri sundu. İddialara göre, bu dernek, terör örgütü tarafından değerli aileler olarak adlandırılan ve örgütün kırsal bölgelerinde faaliyet gösteren ya da tutuklanarak cezaevine gönderilen ailelere yardım sağlamak amacıyla kullanılıyor. Sanık Yavuz Saltık'ın bu yardım kartlarını dernek aracılığıyla değerli ailelere ulaştırmakla görevlendirildiği iddia edildi.

15 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİR


Cumhuriyet savcısı, Saltık'ın "terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Bu gelişmeler, terör örgütüyle ilişkilendirilen yardım kartlarının dağıtılmasıyla ilgili yargı sürecini yansıtmaktadır. Saltık'ın mahkemede alınan karara göre yargılanması devam edecek.

"Ben yoksula yardım etmekten başka bir şey yapmadım"
Duruşmada savunma yapan sanık Saltık, "Bu davada yargılananın ben olmadığını biliyorum. Yakamdaki bu bayrakla beni buraya getiren zihniyetin siyaset olduğunu ben biliyorum. Burada İBB’nin Türkiye’de ve dünyada eşi benzeri girmemiş sosyal politikası yargılanıyor. Bugün burada ne karar alınırsa alınsın, maşeri anlamda ve kendi vicdanımda yastığa başımı koyduğumda hiç rahatsızlık duymayacağım çünkü ben yoksula yardım etmekten başka bir şey yapmadım. Bizden önceki dönemde de parasal yardım yapılmış. Onun suç olmadığı yerde ben yardım edince mi suç oluyor, bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Hukuki olarak, kriminal olarak bir şeye sahipse benden önce İBB’de görev yapmış herkesi buraya getirmek zorundasınız. Rahmetli Kadir Topbaş da olmak üzere. Ayrıca o dönemde yapılan da doğrudur. Bu mahkemeden beklentim, bana beraat verilmesi veya verilmemesi. Gerisi umurumda değil. Bana bu lekeyi süren insanları da Allah’a havale ediyorum. Kimse, bir kimseye yardım etme duygusunu elimden alamaz’’ ifadelerini kullandı.

Duruşmada sanık avukatları müvekkilinin beraatlarını talep ettiler.

22 EYLÜL'E ERTELENDİ


Mahkeme heyeti, kararını açıklamak üzere kısa bir süreliğine salondan ayrıldıktan sonra geri döndü. Heyet, müzakerenin daha fazla zaman alabileceğini belirterek duruşmayı sonlandırdı ve kararı açıklamadan 22 Eylül tarihine erteledi. Bu tarihe kadar davaya ilişkin sonuç beklenmeye devam edecek.

OLAY NEYDİ?


Terör örgütü PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda faaliyet gösterdikleri öne sürülen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) yöneticileri ve üyeleri ile ilgili olarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan dava sürecinde yeni gelişmeler yaşanmıştır. Mahkeme, davada tanık olarak ifade veren iki İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı hakkında ihbarda bulunulmasına karar vermiştir.

Bu ihbar sonucu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmış ve şüpheli olarak Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık'a yöneltilen suçlamaları içermektedir. İddianamede, Saltık'ın DİAYDER adlı derneğe yemek kartları vererek terör örgütü PKK ile ilişkilendirilen yardımları gerçekleştirdiği belirtilmektedir. Saltık hakkında "terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası talep edilmektedir.

Bu gelişmeler, DİAYDER ile terör örgütü arasındaki bağlantıları araştıran yargı sürecini yansıtmaktadır. Saltık'ın davası devam etmektedir ve sonuçlar mahkeme tarafından belirlenecektir.

Muhabir: Haber Merkezi