Covid-19 pandemisi sonrası Sağlık Bakanlığı resmi İnternet sitesinde açtığı COVID-19 AŞISI BİLGİLENDİRME PLATFORM'unda bilgi paylaşımı yapıyor. Bu platformda Türkiye’de Aşının Tarihçesi, Türkiye’de Bağışıklama Programı, Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP), Aşılar Nasıl Etki Eder?, Aşı Türleri, Aşı İçerikleri, Aşı Takip Sistemi (ATS), Aşı Türleri, Aşıda Soğuk Zincirin Önemi, Türkiye’nin Aşı Soğuk Zincir ve Lojistik Kapasitesi, COVID-19 Süresince Çocukların Rutin Aşılamaları konularında bilgiler yer alıyor. 

Aşıların hazırlanmasında kullanılan antijenlerin sınıflandırılmasına dayanılarak isimlendirilen pek çokaşı tipi olduğunu belirten platformda Canlı Atenüe Aşılar, İnaktif Aşılar, mRNA ve DNA İçeren Aşılar, Vektör Aşıları'na ilişkin bilgiler yer alıyor. 

mRNA aşısı Nedir? 

Virüsün genetik kodunu taşıyan RNA’yı içeren aşıdır. Aşı  kişiye enjekte edildikten sonra kişinin hücreleri, bu genetik kodu kullanarak bağışıklık sistemini uyaran maddeleri (antijen) üretir ve bağışıklık sistemini harekete geçirir.

Aşı Nedir? 

Bir enfeksiyona karşı bağışıklık sağlamak için hazırlanmış, vücuda çeşitli yollarla verilen biyolojik ürünlere aşı denir. 

Muhabir: Haber Merkezi