Almanya'daki Güncel Market Fiyatları Sosyal Medyada Gündem Oldu Almanya'daki Güncel Market Fiyatları Sosyal Medyada Gündem Oldu

Dün Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nde soğutma sisteminde çıkan yangın bölgede korku dolu anlara sebep olurken, Rus yetkililer yangının Ukrayna'nın insansız hava araçlarıyla (İHA) gerçekleştirildiğini ve yangının saldırı nedeniyle çıktığını söylerken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Rus işgalcilerin Zaporijya NGS bölgesinde yangın çıkarttığını Nikopol'den kayıt altına aldık." ifadesine yer verdi.

RUSYA "NÜKLEER TERÖRİZM" DEDİ

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) soğutma sisteminde çıkan yangının önemli oranda söndürüldüğünü bildirirken açıklamada, "Bu olay Ukraynalı yetkililere ait bir nükleer terörizm olarak nitelendirilebilir." denildi.

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Güç Santrali, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor. Santral, Mart 2022'de Ruslar tarafından ele geçirilmişti. Halihazırda Rus ordusu kontrolünde olan santralin çevresinde topçu ve İHA saldırıları yaşanırken, Ukrayna ve Rusya saldırılar konusunda birbirini suçluyor.

UKRAYNA RUSYA'YI SUÇLADI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Zaporijya Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) çıkan yangın için, "Rusya tarafından çıkarıldı" ifadesini kullandı.

Zelenskiy, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Rus işgalcilerin Zaporijya NGS bölgesinde yangın çıkarttığını Nikopol'den kayıt altına aldık." ifadesine yer verdi.

Zelenskiy, Rusya'nın, "nükleer güç santralini ele geçirdiği ilk günden beri Ukrayna'ya, Avrupa'ya ve dünyaya şantaj yapmak için kullandığını" belirtti.

ZAPORİJYA NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ YANGINI VE THE ECONOMİST KAPAĞI

Londra merkezli çıkan ve dünyada yaşanabilecek ekonomik, sosyal, siyasi konularda şlediği konular kadar kapak çizmleriyle de gündem konusun olan The Economist Dergisi’nin 2020 yılında yayımlanan kapağı Zaporijya Nükleer Güç Santrali yangını sonrası sosyal medyada yeniden gündeme geldi.

Derginin kapağında Bir sonraki felaket: Ve bundan nasıl kurtuluruz başlığıyla nükleer saldırı ve patlamalara dikkat çekildiği görülüyor.

Derginin bu kapağının yayınlandığı gün Lüblan’da ve İran’da patlamalar meydana gelmiş esrarengiz patlamalar sonrası çeşitli komplo teorilerine sebep olmuştu.

Derginin kapak çiziminde yer alan nükleer tehlike mesajı Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nde çıkan yangın sonrası yeniden sosyal medyada yorumlanırken, İsrail ve İran arasında nükleer kullanma tehditlerinin yapıldığı bugünlerde çıkan yangının tesadüf olmadığı, Rusya’nın Ukrayna üzerinden savaşa çekilerek savaşı daha geniş bir alana yayılması ve Orta Doğu'da Rusya'nın gücünü garantilemek amacıyla Batıya bir gözdağı vermek istediği şeklinde  değerlendirildi.

Muhabir: Fatma Doğanay