13. yüzyılda Mengücekler döneminde inşa edilen tarihi Kız Köprüsü, Divriği ilçesinde Çaltı çayı üzerinde sarp kayalar arasına kurulmuş, kesme taş ve moloz taştan yapılmış bir yapıdır. İpek Yolu güzergahında olduğu düşünülen köprü, zamana meydan okuyarak günümüze kadar ayakta kalmayı başardı.

Restorasyon ve Turizm

2020 yılında başlayan restorasyon çalışmalarıyla birlikte, 70 metre uzunluğundaki tarihi köprünün orijinal hali korunarak restore edildi. Restorasyonun tamamlanmasıyla birlikte köprü, turizme kazandırılmayı bekliyor. Çaltı çayı üzerine kurulan Kız Köprüsü, doğa ve fotoğraf tutkunları için eşsiz manzaralar sunarak büyük bir turistik potansiyele sahip.

Tarihi ve Kültürel Önemi

Divriği ilçesinin tarihi ve kültürel zenginliklerini vurgulayan uzman Sanat Tarihçisi Yunus Budaktaş, köprünün yaklaşık olarak 13. yüzyıla tarihlendiğini belirtti. Budaktaş, köprünün kesme taştan inşa edildiğini ve farklı açıklıklara sahip üç sivri kemerden oluştuğunu ifade etti. Kız Köprüsü’nün, 800 yıllık tarihi boyunca önemli bir geçiş noktası olduğunu ve günümüzde de tarihi değerini koruduğunu söyledi.

Doğa ve Fotoğraf Tutkunları İçin Eşsiz Bir Konum

Tarihi Kız Köprüsü'nün doğaseverler için ideal bir konumda olduğunu aktaran Budaktaş, köprünün Çaltı çayının üzerindeki konumuyla doğa tutkunları ve yürüyüş sporlarıyla ilgilenenler için güzel bir gezi güzergahı sunduğunu belirtti. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte köprünün turizm açısından değerlendirilmesinin önemini vurgulayan Budaktaş, bölgenin doğa ve tarih meraklıları için cazip bir destinasyon haline geleceğini ifade etti.

Okul yolunda ceviz ikramı Okul yolunda ceviz ikramı

Kız Köprüsü, tarihi ve doğal güzellikleriyle turizme kazandırılmayı beklerken, ziyaretçilere geçmişin izlerini taşıyan eşsiz bir deneyim sunmayı vaat ediyor.

Kaynak: İHA