Yaşam

2024 bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılır? Başvuru şartları neler?

Bedelli askerlik başvurusu yapmak isteyen gençler için süreç hem e-Devlet üzerinden hem de askerlik şubelerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Bedelli askerlik hizmetinden yararlananlar, 28 günlük temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetlerini tamamlıyorlar. Peki, bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılır? İşte 2024 bedelli askerlik başvuru şartları...

Abone Ol

Bedelli askerlik başvurusu yapmak isteyen gençler için süreç hem e-Devlet üzerinden hem de askerlik şubelerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Bedelli askerlik hizmetinden yararlananlar, 28 günlük temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetlerini tamamlıyorlar. Askeralma Genel Müdürlüğü (ASAL) tarafından alınan bedelli askerlik başvurularının ikinci aşaması ise bankalar üzerinden ödeme yapılarak tamamlanıyor. Peki, bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılır? İşte 2024 bedelli askerlik başvuru şartları...

Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bedelli askerlik başvuruları, e-Devlet sistemi üzerinden veya askerlik şubelerinden gerçekleştirilebiliyor. Başvuru sürecinde adayların ödemelerini yapmaları gerekiyor. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 9. maddesi gereğince bedelli askerliğe başvurmak isteyen yükümlüler şu şekilde başvurabilirler:

Başvuru Şekilleri

  • Yoklama Kaçağı, Saklı veya Bakaya Kaydı Olmayanlar: Başvurularını e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden yapabilirler.
  • Yoklama Kaçağı, Saklı veya Bakaya Kaydı Olanlar: Başvurularını yalnızca askerlik şubelerinden gerçekleştirebilirler.
  • Başvurular, kişinin kendisi, eşi, birinci veya ikinci derece akrabaları, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla yılın son mesai günü, mesai bitimine kadar yapılmalıdır.

Bedelli Askerlik Başvuru Şartları

1. Müracaat Şartları

Bedelli askerlik müracaatı için gereken şartlar şunlardır:

  • Askerlik çağına girmiş olanlar, fiilî askerlik hizmetine başlamamış olmalıdır.
  • Yoklaması olmayan yükümlüler için sağlık muayenesinden "Askerliğe Elverişlidir" raporu alınmalıdır.
  • Kura veya sınıflandırma işlemini müteakip bedelli askerlik hakkı elde etmiş olmalı ve bu haktan vazgeçmemiş olmalıdır.
  • Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar, bedelli askerliğe başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmalı ve kura veya sınıflandırma öncesi bedelli askerlikten vazgeçmemiş olmalıdır.

2. Bedelli Askerlikten Yararlanma Şartları

  • Bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalmamış olanlar, ödeme yaptığı tarihte geçerli olan Kanun'un 9. maddesinin birinci fıkrasında belirlenen bedel tutarını iki ay içinde peşin ödemelidir.
  • Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için, ödeme yaptığı tarihte geçerli olan bedel tutarını ve ek bedeli iki ay içinde peşin ödemelidir.
  • Kura veya sınıflandırma sonucunda bedelli askerliğe seçilmek.
  • Bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamak.

Bedelli Askerlik Müracaat Süreci

Bedelli askerliğe başvurmak isteyen yükümlüler, müracaat tarihine kadar (bu tarih dahil) yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olmayanlar, e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden başvuru yapabilirler. Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olanlar ise yalnızca askerlik şubelerinden başvuru yapabilirler.

Celp ve Sevk Dönemleri

Yükümlüler, bedelli askerlik kapsamında temel askerlik eğitimine alınacağı yılın celp ve sevk dönemleri için tercihte bulunabilirler. Müracaat yılının son mesai günü, mesai bitimine kadar celp dönemi tercihleri e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden güncellenebilir. Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olanlar ise tercihlerinde yalnızca askerlik şubelerinden değişiklik yapabilirler.

Kura ve Ödeme Süreci

Kura Sonuçları

Kura sonucunda bedelli askerliğe seçilmeyenler ve iki aylık süre içinde ödeme yapmayanlar, başvuru şartlarını sağladıkları takdirde yeniden bedelli askerliğe müracaat edebilirler. Her başvuruda bedel tutarı peşin ödenir ve önceki ödemelerden mahsup edilmez. Kura sonucunda bedelli askerliğe seçilmeyenlerin ödedikleri bedel, askerlik şubelerine başvurularını müteakip kendilerine iade edilir.

Ödeme Süreci

Müracaat edilen yılın son mesai günü, mesai bitimine kadar ödemelerini yapanlar, müteakip yıl silahaltına alınmak üzere kura veya sınıflandırma işlemine tabi tutulur. Ödemelerini müracaat edilen yılı takip eden yıl içinde yapanlar ise ödemenin yapıldığı yılı takip eden yıl silahaltına alınmak üzere seçim işlemine tabi tutulur. Celp tercihleri askerlik şubelerinden güncellenebilir.