Rapor parası ödemeleri, iş kazası veya hastalık nedeniyle rapor alan SGK'lı çalışanlara yapılır. Çalışanın rapor aldıktan sonra raporunu işverene teslim etmesi veya hastaneden düzenlenen e-Raporu belirtmesi gerekmektedir. Raporun süresi 3 günü geçtiğinde geçersiz sayılabileceğinden, işlemlerin hızlı yapılması önemlidir. Rapor SGK'ya bildirilir ve incelendikten sonra onaylanır. Onaylanmış rapor için ödeme PTT şubelerine veya e-Devlet'te tanımlı banka hesabına aktarılır.

Rapor Parası Ödemeleri Nasıl Gerçekleşir?

Geçici iş göremezlik ödeneği almak isteyen çalışanların, doktor raporuyla SGK'ya başvurması gerekmektedir. Başvuru e-Devlet üzerinden takip edilebilir. Şartlar sağlandığında, başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde ödemeler PTT aracılığıyla yapılır. Bu ödeme, hesaba yatırıldıktan sonra 2 ay içinde alınmalıdır. Alınmayan ödemeler SGK'ya iade edilir.

Rapor Parası Sorgulama İşlemleri

Rapor parasının sorgulanması oldukça basittir. E-Devlet'e giriş yaparak arama çubuğuna "Sosyal Güvenlik Kurumu" yazılır ve "4A/4B İş Göremezlik Ödemesi" seçeneğine tıklanır. Bu şekilde iş göremezlik ödemesiyle ilgili tüm detaylara ulaşılabilir.

Üretici ve market arasındaki fiyat farkı havuçta zirve yaptı Üretici ve market arasındaki fiyat farkı havuçta zirve yaptı

Rapor Parası Nasıl Alınır?

Çalışanın ilk yapması gereken, aldığı raporu işverene teslim etmektir. İşveren, raporu 5 gün içinde e-Rapor sistemine girer. SGK yetkilileri raporu inceler ve onaylar. Onaydan sonra ödeme talimatı verilir ve çalışana gerekli bilgiler SMS ile iletilir. Çalışan, PTT şubeleri veya e-Devlet üzerinden tanımlı banka hesabı aracılığıyla rapor parasını alabilir.

Muhabir: Haber Bülteni