Memur ve emekliler, yılda iki kez toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı alıyorlar. 2024 Temmuz ayında ne kadar zam alacaklarını merak eden memur ve emekliler, Haziran enflasyon verilerini bekliyor. Peki, 2024 Temmuz zammı ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı zamlanacak mı?

2024 Emekli Temmuz Zammı Ne Kadar Olacak?

2024 yılının ilk 6 ayında maaşlarına yüzde 49,25 oranında zam alan emekliler, Ocak-Mayıs dönemi için yüzde 22,72'lik enflasyon farkını hak etmiş durumda. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,46 olarak tahmin ediliyor. Haziran ayı enflasyonu da bu doğrultuda gelirse, emeklilerin Temmuz zammı yüzde 25,46 olacak.

Memur Temmuz Zammı Ne Kadar Olacak?

Memur ve memur emeklileri, Haziran ayı itibarıyla yüzde 17,38 zam hakkı elde etti. İlk altı ayda toplu sözleşme gereği yüzde 15 zam alan memurlar, enflasyon farkıyla birlikte ek zam alacaklar. Dolayısıyla, 6 aylık enflasyon yüzde 15'i aşarsa, aşan kısım maaşlara yansıyacak.

Üretici ve market arasındaki fiyat farkı havuçta zirve yaptı Üretici ve market arasındaki fiyat farkı havuçta zirve yaptı

Emekliye Refah Payı Beklentisi

CHP'li Karatepe ve Bakan Şimşek'in görüşmesinde, asgari ücrete zam ve emekliye refah payı konuları gündeme gelecek. Karatepe, "Enflasyon oranına refah payı eklenerek aylıkların artırılması gerektiğini söyleyeceğiz" demişti.

Emekli Maaşı Zammı İçin Olası Senaryolar

Emekli maaş zammı büyük oranda netleşse de, artışın nasıl yapılacağı konusunda belirsizlikler sürüyor. Zam oranının kök maaşa mı yoksa en düşük emekli maaşına mı uygulanacağı merak ediliyor. Normal koşullarda, 6 aylık enflasyondan kaynaklanan zam oranı kök maaşa uygulanır. Eğer kök maaş en düşük maaşın altında kalıyorsa, emekli en düşük emekli maaşını alır.

Kök Maaşlara Zam Yapılırsa En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olur?

Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin liraya denkleştirilmişti. Bu uygulamanın devam etmesi ve en düşük maaşın 6 aylık enflasyon oranında artırılması halinde, emeklilerin maaşı 12 bin 500 lira olacak.

6 Aylık Enflasyon Farkı Tahmini

Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, Haziran ayı enflasyon tahmini yüzde 2,54 oldu. Beklentilere paralel gelen enflasyon rakamlarıyla birlikte, 6 aylık enflasyon yüzde 25'e yaklaşacak. Haziran ayı enflasyon rakamları, Temmuz'un ilk haftasında açıklanacak.

Muhabir: Haber Bülteni