Ekonomi

25 Haziran akaryakıt fiyat güncellemeleri... Benzin ve motorinde zam var mı?

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurlarındaki değişimler, benzin ve motorin fiyatlarının sürekli olarak güncellenmesine neden oluyor. Peki, bugün akaryakıt fiyatlarında bir değişiklik var mı? 25 Haziran 2024 itibarıyla benzin ve motorin fiyatları ne kadar? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? Benzin ve motorin litre fiyatları, dizel yakıtın fiyatı ne durumda?

Abone Ol

21 Haziran Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere, benzine 1 lira 64 kuruş, motorine ise 1 lira 63 kuruş zam yapılması bekleniyor.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul Avrupa Yakası'nda motorinin litre fiyatı 40,67 TL, benzinin litre fiyatı ise 40,3 TL olarak satılıyor.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı eklenerek KDV hariç rafineri satış fiyatı belirleniyor.

Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. Bu hesaplamalar sonucunda, rafinerilerin satış fiyatları belirleniyor ve nihai tüketiciye yansıtılıyor.