2024 yılının haziran ayının son cuma namazı 28 Haziran Cuma günü kılınacak. Türkiye'nin farklı illerinde namaz vakitleri değişiklik gösteriyor. Bulundukları ilin cuma namazı vaktini öğrenmek isteyen Müslümanlar, Diyanet'in namaz vakitleri sayfasını kontrol ediyor.

İl İl Cuma Namazı Saatleri

Cuma Namazının Önemi ve Hükmü

Cuma namazı, akıl baliğ, mukim ve mazereti olmayan erkeklere farz-ı ayındır. Bu farz, Kitap, Sünnet ve icma ile sabittir. Yüce Allah, "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz." (el-Cum'a, 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, "Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman erkeğe farzdır." (Ebû Dâvûd, Tahâret, 124 [342]; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, 3/245-246 [5577-5579]) demiştir. Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınmış ve bunun farz olduğu konusunda hiçbir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.

"Gerçek hayat hikayesi" denilmişti: Baby Reindeer dizisi hakkında şok karar! "Gerçek hayat hikayesi" denilmişti: Baby Reindeer dizisi hakkında şok karar!

Cuma Namazının Kaç Kişiyle Kılınabilir?

Cuma namazının sahih olabilmesi için cemaatin şart olduğu konusunda bilginler ittifak etmiş, ancak gerekli kişi sayısı hakkında farklı görüşler belirtmişlerdir.

  • Hanefi Mezhebi: İmam Ebu Hanife'ye göre imam dışında en az üç kişi; İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre ise imam dışında en az iki kişi bulunmalıdır (İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/60).
  • Şafiî Mezhebi: Kavli cedîdine göre en az kırk kişi; kavli kadiminde ise imam dahil üç kişi yeterlidir (Nevevi, el-Mecmu’, 4/502).
  • Hanbeli Mezhebi: En az kırk kişi bulunmalıdır (İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/242).
  • Maliki Mezhebi: On iki kişinin bulunması şarttır (Haraşi, Şerhu Muhtasar, 2/76-77).

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salavât, 78 [1082]). Ancak daha az kişiyle de cuma namazı kılınabilmiştir. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) emriyle Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/255 [5617]).

Hz. Peygamber (s.a.s.) cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı da sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cum'a, 38 [936]). Ayrıca Hz. Peygamber, bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bile olsa, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/255 [5617]).

Muhabir: Haber Bülteni