Mirror’ın haberine göre, İran’ın bölgedeki silahlı unsurlarına karşılık olarak İsrail, ABD ve İngiltere gibi Batılı ülkelerden destek bulmaya devam ediyor. Çatışmaların büyümesi, küresel bir savaşa dönüşme potansiyeli taşıyor. Gazetede, bu olası savaşta hangi ülkelerin İsrail’i, hangilerinin ise İran’ı destekleyeceğine dair bir liste yer aldı.

ABD ile İsrail arasındaki güçlü bağların kökenleri, eski Başkan Harry S. Truman’ın İsrail’i tanıma kararına kadar uzanıyor. Bu nedenle İsrail, başta ABD olmak üzere güçlü müttefikler edinmiş durumda. İngiltere ve Avrupa Birliği’nin de İsrail’in yanında yer alacağına dair tahminler, İngiltere’nin Avrupa ülkeleriyle olan yoğun ticari ve askeri ilişkilerine dayandırıldı. Batılı ülkelerin, İran konusunda İsrail ile benzer bir bakış açısına sahip olduğu vurgulandı.

Başkan Özarslan’dan Mobilya Sektörüne Destek Başkan Özarslan’dan Mobilya Sektörüne Destek

Iran-1

İran’ın Destek Ağı

Mirror, İran’ın hangi ülkeler tarafından desteklenebileceğine dair önemli bilgiler de sundu. Haberde, "İran, İsrail'in ABD, AB ve İngiltere ittifakına karşılık olarak Rusya, Çin ve Türkiye ile bir destek ağı örmeyi başardı" ifadelerine yer verildi. Rusya ve İran’ın, Batı’dan gelen yaptırımlara maruz kaldığı, bu nedenle stratejik ilişkiler inşa ettikleri belirtildi. Aynı zamanda Çin’in de artan enerji ihtiyacını karşılamak için İran ile çeşitli anlaşmalar imzaladığına dikkat çekildi.

Savaşta Türkiye, İran'a Destek Verir

Türkiye’nin, İran’a destek verebilecek ülkeler arasında sayılması dikkat çekti. Ancak Mirror’ın haberinde Türkiye hakkında daha fazla detay verilmemesi, olası bir algı operasyonu olarak yorumlandı. Bu durum, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzeleri almasının ardından F-35 programından çıkarılması ve NATO’dan çıkarılmasına yönelik çağrıları akıllara getirdi. Türkiye’ye yönelik "eksen kayması" tartışmaları, bu bağlamda tekrar gündeme geldi.

Kaynak: Haber Merkezi