Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen “Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” projesi Tokat’ta düzenlendi. Tokat Valiliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik, Tokat' ın Zile ilçesinde başladı. Zile Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Necmettin Eryılmaz zile pekmezi hakkında hy gazete muhabiri Cansel Yıldız'a bilgi verdi. 

Kore Kültür Merkezi’nden 13. Yıl Özel K-Beauty Kursları Başlıyor Kore Kültür Merkezi’nden 13. Yıl Özel K-Beauty Kursları Başlıyor

Zile pekmezinin dünyada 41 ülkeye ihracaatının yapıldığını vurgulayan Eryılmaz " Zile pekmezi çok meşhurdur. Beyaz pekmez olarak bilinen Zile pekmezi coğrafi işaretli ürünümüzdür. Afrodizyak ve kan yapıcı özelliği olduğu için özellikle Avrupa'da çok tercih edilmektedir. Avusturalya'dan Yeni Zelanda'ya kadar her yere ihracatı yapılmaktadır. Zile'de her evin arkasında mutlaka bağ damı denilen bir yer vardır. Bağ damında herkes geleneksel usullerle meşhur zile pekmezini yapıyordu ama şuan fabrika usulü daha yaygın. Evinde halen yapanlar da var çünkü Zile'de ciddi derecede bağ kültürü vardır.

Beyaz pekmezin yapılışı hakkında gazetecilere bilgiler veren Zile Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Necmettin Eryılmaz, "Ph değerini düşürmek için bir dağın içerisinden çıkarılan pekmez toprağı var. Bu topraktan bir kazanın içerisine bir kaşık atılır ve siyah pekmez kahverengi rengini alır. Daha sonra pekmez yumurta akıyla mayalandırılır ve çırpma işlemi başlar. Zile pekmezini eğri denilen mekanizma ile iki bayan karşılıklı oturup sabaha kadar çırparlardı. Pekmezi ne kadar çalarsanız o kadar mikrokabarcıklar çıkar ve pekmez beyazlaşır"dedi.

Muhabir: Cansel Yıldız