Dursun ERKILIÇ

  Ankara denince akla ilk gelen şey Ankara Kalesi olur. Mazisi ve özellikleriyle Başkente değer katan Ankara Kalesi’nde son yıllarda meydana gelen çatlaklar kalesever ‘kalecileri’ üzüyordu.

Konu başta Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Sözcüsü Şevket Bülend Yahnici olmak üzere birçok kişi ve kuruluş tarafından gündeme getirilerek ‘Kale burçları ve sur çatlakları sağlamlaştırılsın” deniyordu.

“Acilen önlem alınması ve restorasyon süreci başlatılması” çağrıları karşılık buldu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kaleseverleri sevindiren çalışmayı başlattı.

Başkent turizmi açısından hayati öneme sahip Ankara Kalesi’nde;

Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri

  • Sokak Sağlıklaştırması
  • Demir korkuluk çalışması
  • Zindankapı Burcu, Güney Burçları ile Saat Kulesi surlarının onarımı

Gibi çok önemli çalışmalara imza atan Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kale’nin ana girişi olan Hisar Kapısı’nda oluşan çatlağın tamiri için tarihi dokuya zarar vermeyen bir çalışma başlattı.

Çalışma, Başkanlığını Bekir Ödemiş’in yaptığı Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı eliyle yürütülüyor…

Proje kapsamında birçok işleme tabi tutulan Ankara Kalesi, dünyada içinde yerleşim alanı olan tek kale olma özelliğini taşıyor.

Ayrıca Kale ve civarı her gün binlerce yerli/yabancı turisti ağırlıyor.

Kale ve civarı birçok kültür/sanat merkezi ile tarihi/turistik mekanlara ev sahipliği yapıyor.

Sorun, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla çözüm sürecine girdi. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkan Bekir Ödemiş ise gelişmelerin merkezinde yer alarak sürece katkı sundu.

Bakanlık rızası ve Kurul kararı ile Büyükşehir Belediyesi tarafından tehlikeli durumun giderilmesi için çalışmalar başladı…

Muhabir: Dursun Erkılıç