ABD, İsrail'in İran'a yönelik saldırı planlarına ilişkin gizli belgelerin sızdırılmasını soruşturuyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, söz konusu sızıntının endişe verici olduğunu belirterek, "Soruşturma yürütülüyor ve birkaç saat içinde bu konuda bir brifing alacağım" dedi.

Belgelerde, İsrail'in 1 Ekim'de İran'ın füze saldırısına karşılık vermek üzere askerî varlıklarını harekete geçirdiğine dair uydu görüntülerinin yer aldığı belirtiliyor. CBS'in haberine göre, çok gizli olarak işaretlenen belgeler, ABD, Britanya, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan oluşan Beş Göz istihbarat ittifakı içinde paylaşılabilir nitelikteydi.

Sızıntı detayları:

 Cuma günü, ABD Ulusal Jeo-uzamsal İstihbarat Ajansı ve Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) ait olduğu bildirilen iki belge, İran'a yakın bir Telegram hesabında yayımlandı. Johnson, sızıntının ciddi iddialar içerdiğini vurguladı. Pentagon ise belgelerle ilgili haberlerden haberdar olduğunu doğruladı, ancak daha fazla yorum yapmadı.

Sızdırılan belgelerden birinde, planlanan herhangi bir saldırıda İsrail'in nükleer kapasitesine atıfta bulunulmadığı, böyle bir seçeneğin kullanılmayacağı ifade ediliyor. Eski bir Amerikan istihbarat yetkilisi, izinsiz yayınlanan belgenin, muhtemelen planlanan misillemenin boyutlarını ortaya çıkarma ve bunu sekteye uğratma girişimi olduğunu söyledi.

İran'la gerilim oldu

 AP’ye konuşan yetkililer, ABD’nin bu bilgilerin bir ajan tarafından kasıtlı olarak mı sızdırıldığını yoksa olası bir bilgisayar korsanlığı yoluyla mı çalındığını araştırdığını aktardı. İki belgenin, 15-16 Ekim tarihlerinde elde edilen uydu bilgilerine dayandığı düşünülüyor.

İsrail, son haftalarda İran'ın füze saldırısına nasıl ve ne zaman karşılık vereceğine karar vermeye çalışıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bunun "ölümcül, kesin ve şaşırtıcı" olacağı uyarısında bulundu.

Peçeteye ‘Mezar taşımı yaptırmayın’ yazıp ortadan kaybolan gençten acı haber Peçeteye ‘Mezar taşımı yaptırmayın’ yazıp ortadan kaybolan gençten acı haber

Biden: İsrail'in ne planladığını iyi anladım

ABD Başkanı Joe Biden İsrail'in ne planladığını “iyi anladığını” söyledi. Bir muhabir kendisine “İsrail'in İran'a karşılık olarak şu anda ne yapacağını ve gerçekten ne zaman karşılık vereceğini iyi anlıyor musunuz?” diye sordu. Biden, “Evet ve evet” diye yanıtladı. Muhabirin “Bize söyleyebilir misiniz?” diye sorması üzerine “Hayır ve hayır" dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi