ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kuzey Irak'taki Barzani yönetimine yakınlığıyla bilinen Rûdaw haber ajansı Washington Büro Müdürü Diyar Kurda’nın sorularına e-posta yoluyla yanıt veren Bakanlık, bu çabaları desteklemediklerini açıkça ifade etti.

Normalleşme Desteklenmiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Türkiye ile Suriye arasında normalleşme olacağına dair bilgilendirmeler gördüklerini ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin bu normalleşme çabalarını desteklemediğini belirtti.  Bakanlıktan bir sözcü, “Türkiye ile Suriye arasında normalleşme olacağına dair bilgilendirmeler görüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri bu normalleşme çabalarını desteklemiyor” yanıtı verdi.

Siyasi Çözüm Şartı

Bakanlıktan yapılan bir diğer açıklamada ise ABD’nin Suriye ile ilişkilerini, ciddi bir siyasi çözüm sağlanmadıkça normalleştirmeyeceği vurgulandı. Sözcü, “ABD olarak, bu soruna siyasi bir çözüme yönelik ciddi bir ilerleme görmediğimiz müddetçe Esad rejimi ile ilişkileri normalleştirmeyeceğiz. Suriye rejimiyle ilişkisi olan tüm ülkelere, bu ilişkileri Suriyelilerin insani durumunu, insan haklarını ve güvenlik durumunu iyileştirmek ve BM'nin 4456 sayılı kararının hedeflerine ulaşmak için kullanmaları yönünde çağrıda bulunduk” ifadelerini kullandı.

Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı

Erdoğan'dan Olumlu Mesajlar

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Suriye normalleşmesine yönelik olumlu mesajlar vermeye devam ediyor. Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki bugünkü kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmenin bir "ihtiyaç" olduğunu belirtti.

Erdoğan, “Dostlarımızın sayısını çoğaltmaya büyük önem veriyoruz. Büyük güçler arasındaki paylaşım kavgasının hızlandığı bir dönemde dış siyasette yeni denklemler kurmamız Türkiye için tercihten öte ihtiyaçtır. Bu açılımlara komşularımızla birlikte diğer ülkelerin de muhtaç olduğunu görüyoruz. Sıkılı yumrukların açılmasında fayda olduğuna inanıyoruz” dedi.

Muhabir: Haber Bülteni