FETÖ’nün yayın organı Zaman Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı FETÖ elebaşının ABD’ye gittiğinde yaşadığı vize sorununu dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ABD’ye mektup yazarak çözdüğünü, Gülen’in I-140" olarak adlandırılan ABD'de kalıcı çalışma vizesini alabildiğini söyledi.

Yayınladığı bir video ile FETÖ lideri Gülen'in vize alma sürecini anlatan Ekrem Dumanlı, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, ABD'ye mektup yazarak Gülen'i övgü dolu sözlerle anlatmasından sonra ABD Gülen'in vizesine onay verdiğini aktardı.

“ABDULLAH GÜL, ‘BEN BUNU HALLEDERİM’ DEDİ”

O dönemde yaşanan süreci anlatan firari FETÖ üyesi  Ekrem Dumanlı dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmesinin detaylarını anlattı.

Abdullah Gül'ün kendisine "Hocaefendi'nin böyle bir vize problemi mi var?" dediğini, kendisinin de "Dedim var, orada maalesef avukatlar uğraşıyor ama bir türlü vize alamıyor" dediğini, Gül'ün ise "Ben bunu hallederim" diyerek Gülen'in vizesi için harekete geçtiğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Abdullah Gül, 'Hocaefendi'ye yapılan bu yanlıştır, ben bunu hallederim. Amerika Dışişleri bakanlığına bir yazı gönderirim' dedi. O meşhur, zaman zaman tartışılan Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Amerika Dışişleri Bakanlığı'na yazdığı resmi yazı bir şekilde böyle başlamıştır."

"Tarikatçı dekan istemiyoruz" diyen öğrencilere ve il başkanına suç duyurusu "Tarikatçı dekan istemiyoruz" diyen öğrencilere ve il başkanına suç duyurusu

"BEN BUNU ÇÖZERİM"

Dumanlı, Abdullah Gül'ün bu konuda çok hassas davrandığını ve çok insani yaklaştığını belirterek, "Ben bunu çözerim dedi. İçişleri Bakanlığı'ndan bir yazı istedi. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen yazıyla Sayın Fetullah Gülen'in bir terör örgütü üyesi olmadığı, terör faaliyetleriyle alakası olmadığı, barışçı, aynı zamanda demokrat, aynı zamanda insan hakları savunucusu olan bir yapılanmadan bahsedildi, sivil toplumdan bahsedildiğini ifade eden bir yazı yazdı" ifadelerini kullandı.

Dönemin Washington Büyükelçisi'nin Gül'ün mektubunu işleme koymak istemediğini vurgulayan Dumanlı yaşananları şöyle anlattı:

"Hatta o günün Amerika'da bulunan Washington Büyükelçimizin mektubu vermeme, resmi yazıyı işleme koymama gibi temayülleri olmasına rağmen ısrar etti, Bu yazı verilecek Amerika'ya dedi. Yazı verildi."

NE OLMUŞTU

1999 yılında ABD’ye giden FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in yaptığı vize başvuruları reddedilmiş, 2006 Kasım ayında “I-140” olarak adlandırılan kalıcı çalışma vizesi için başvuru yapmıştı.

Aralarında ABD istihbarat elemanlarından Graham Fuller ve Morton Abramowitz dahil 30 kişinin referans mektubu dahi vize başvurusu için kabul edilmemişti. Mahkeme son olarak "ani" bir kararla "16 Temmuz" 2008 tarihinde Gülen'in vize başvurusunu onaylamıştı.

Muhabir: Haber Bülteni