Milli Mücadele Müzesi olarak işlev gören Abidin Paşa Köşkü, Ankara'da düzenlenen Avrupa Miras Günleri programında ziyaretçilere kapılarını açtı. 1920-1923 yılları arasında subay yetiştirmek için kullanılan köşk, 20 Ocak 2024'te müze olarak faaliyete geçti. Müzede, Kurtuluş Savaşı'nın önemli dönüm noktaları ve olayları ziyaretçilere sunuluyor.

1886-1894 yılları arasında Ankara valiliği yapan Abidin Paşa tarafından inşa edilen köşk, İstanbul'un 1920'de işgal edilmesinin ardından Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle Harp Okulu ve Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerine tahsis edilerek subay yetiştirmek amacıyla kullanıldı. Bu önemli yapı, 1 Temmuz 1920'de "Sınıf-ı Muhtelife Zabit Namzetleri Talimgahı" adıyla Milli Mücadele'ye katkı sağlayan subayların eğitildiği bir yer haline geldi.

Sakarya ve Büyük Taarruz'un İzlerini Taşıyor

Bu eğitim kurumunda yetişen subaylar, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz gibi kritik savaşlarda yer aldı. Pek çoğu şehit düşen bu kahramanlar, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinde önemli rol oynadı. Müze, bu süreçteki olayları belgeler, fotoğraflar ve videolar aracılığıyla ziyaretçilere aktarıyor.

Barok Dönemi'nden günümüze: Dritan ve Serklana Gani'den müzik ziyafeti Barok Dönemi'nden günümüze: Dritan ve Serklana Gani'den müzik ziyafeti

Müze Ziyaretçilerini Bekliyor

Abidin Paşa Köşkü Müzesi'nde Atatürk'ün yapay zeka teknolojisiyle hazırlanan ve kendi sesinden 10. Yıl Nutku'nu okuduğu bir video da ziyaretçilere sunuluyor. Aynı zamanda, Kurtuluş Savaşı'nın önemli anlarını canlandıran görsellerle dolu müzede, harbiyelilerin anılarına yer veriliyor. Müzeyi ziyaret edenler, tarihe interaktif bir yolculuk yapma imkânı buluyor.

2024'te Müzeye Dönüştürüldü

Müze sorumlusu Çağdaş Karaahmet, Abidin Paşa Köşkü'nün, "Sınıf-ı Muhtelife Zabit Namzetleri Talimgahı" adıyla açılan ve daha sonra "Mektebi Harbiye" olarak subay yetiştiren köşkün, 2024'te müzeye dönüştürüldüğünü belirtti. 1923’te Pangaltı'ya taşınan bu eğitim kurumundan mezun olan yaklaşık 1500 subayın cephelere gönderildiğini ifade etti.

Müze, ziyaretçilerine Milli Mücadele'yi daha iyi kavramaları amacıyla interaktif duvarlar ve yapay zeka teknolojileri kullanılarak zenginleştirilmiş bir deneyim sunuyor. Ayrıca çocuklar için de tarih ve coğrafya odaklı özel alanlar oluşturulmuş.

"Atatürk'ün Canlandırılması Büyüleyici"

Müze ziyaretçilerinden Şükriye Kılıç, Atatürk’ün yapay zeka teknolojisi ile canlandırıldığı videonun etkileyiciliğine dikkat çekerek, "Cumhuriyetimizi kuran kahramanları bu kadar canlı bir şekilde görmek çok duygulandırıcıydı," dedi. Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken bu video, Kurtuluş Savaşı'nın tarihi detaylarıyla birlikte büyük bir etki bırakıyor.

Ziyaret Saatleri

Abidin Paşa Köşkü Müzesi, haftanın altı günü, 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Pazartesi günleri ise kapalı.

Kaynak: Anadolu Ajansı