Kozan Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Kürkçü, sıcak havada açık alanlarda çalışanların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Kürkçü, son 50 yılın en sıcak günlerinin yaşandığını ifade ederek, sıcak çarpmasının ölümcül olabileceğine dikkat çekti.

"Son 40-50 Yılın En Yüksek Sıcaklıklarını Yaşıyoruz"

Dr. Kürkçü, sıcaklıkların çok önemli seviyelere eriştiğini belirterek, “Son 40-50 yılın en yüksek sıcaklıklarını yaşıyoruz. Sıcaklık, vücutta sıvı kaybının en temel sebeplerinden biridir ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sıcak çarpması vakalarının yüzde 50’sinden fazlası ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, sıcak çarpması riskini en aza indirmek büyük önem taşımaktadır. Özellikle açık alanlarda çalışan işçiler, sporcular, kolluk kuvvetleri ve saha çalışanları risk altındadır. Bu kişilerin serin yerlerde bulunmaları ve günde en az 3 litre su tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca, açık renk kıyafetler giymek, sık sık kıyafet değiştirmek ve su ile teması sürdürmek de önemlidir” dedi.

Okul yolunda ceviz ikramı Okul yolunda ceviz ikramı

Sıcak Çarpması Belirtileri 

Dr. Kürkçü, sıcak çarpmasının belirtilerini şu şekilde sıraladı:

“Baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, ateş, sinirlilik hali, bulantı ve kusma. Bu belirtileri gösteren kişilerin hemen acil servise başvurması gerekmektedir. Ayrıca, bu kişilerde bilinç bulanıklığı yaşanıyorsa, hastanın serin bir yere çekilerek vücut ısısının düşürülmesi ve acilen hastaneye ulaştırılması gerekmektedir.”
Kaynak: İHA