Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleşen etkinlikte, Afganistan’ın zengin kültürel mirası ve renkli dünyası gözler önüne serildi.

Türkiye ve Afganistan Arasında Sanatla Bağ Kuruluyor

Sergi, sadece Muradi’nin eserleriyle sınırlı kalmadı; Muradi'nin öğrencisi Saime Nuri'nin eserleri de sanatseverlerle buluştu. Sergide, Afganistan’ın geleneksel el sanatları ve milli giysileri de yer aldı. Bu sayede iki ülke arasındaki kültürel ve sanatsal bağlar daha da güçlendirildi.

Eğitmen Sultan Özateş, 2000 yılından bu yana "2 devlet 1 millet" projeleriyle Türkiye ve Afganistan arasında kültürel iş birliğine katkı sunduğunu belirtti. 2018’den bu yana öğrencisi Ramesha Muradi ile sanat projeleri yürüttüklerini vurgulayan Özateş, bu sergiyle Afgan halkının kültürel değerlerini Türk gençlerine tanıtmayı amaçladıklarını ifade etti.

“Afganistan Kültürünü Gençlerimize Tanıtıyoruz”

Serginin ana temasının "Afganistan renkleri" olduğunu belirten Sultan Özateş, etkinliğin bir diğer önemli amacının Afganistan Türkmenlerini ve Afgan halkını Türkiye’deki gençlere tanıtmak olduğunu dile getirdi. “Bu sergide Muradi’nin yaptığı tarihi yapılar, Afgan halkının geleneksel kıyafetleri ve el sanatları da yer alıyor” dedi.

9 Eylül’de Ankara Nergiz Kültür Kafe Sanat Galerisi'nde açılan serginin, 15 Eylül’e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacağını belirten Özateş, serginin devamında ise Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşacağını açıkladı.

Üniversiteli Gençler İçin Kültürel Deneyim

Sergi hakkında bilgi veren Özateş, serginin Ankara Üniversitesi’ne taşınmasının, üniversite öğrencilerine Afganistan kültürünü tanıtmak ve Türk topluluklarının İslam coğrafyasındaki bağlarını vurgulamak amacı taşıdığını söyledi. Özateş, "Sanat bir emanet, ustadan çırağa geçmeli. Ramesha'nın kendi öğrencisini yetiştirmesi beni gururlandırıyor. Bu, bizim ahilik geleneğimizin bir yansıması" dedi.

Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri

“Eserlerimle Afganistan’ı Tanıtıyorum”

Afganistanlı genç ressam Ramesha Muradi ise Türkiye'de açtıkları bu sergiyle ülkesini tanıtmayı hedeflediğini ifade etti. 2019 yılından beri Sultan Özateş ile birlikte çalıştığını belirten Muradi, "Küçüklüğümden beri resim yapmayı seviyordum. Şimdi de hem sanatımı geliştiriyor hem de Afganistan’ın kültürel değerlerini eserlerimle Türkiye’de tanıtıyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA