31 Mart yerel seçimlerinde Ankara genelinde ve ilçelerde başarısız olan AK Parti belediye başkan adayları ve eski belediye başkanları, Ankara İl Başkanlığı’nın düzenlediği bir toplantıda bir araya geldi. Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan’ın evsahipliğinde yapılan toplantı Saraçoğlu Mahallesi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya, AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve eski Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok başta olmak üzere, Kahramankazan eski belediye başkanı Serhat Oğuz, Çamlıdere eski belediye başkanı Hazım Can, Nallıhan eski Belediye Başkanı İsmail Öntaş, Beypazarı eski belediye başkanı Tuncer Kaplan, Güdül eski belediye başkanı Muzaffer Yalçın, Altındağ eski belediye başkanı ve Mamak AK Parti adayı Asım Balcı, Şereflikoçhisar eski belediye başkanı Memiş Çelik, Haymana eski belediye başkanı Özdemir Turgut katıldı.

Toplantıya ayrıca, seçimlerde belediye başkan adayı gösterilen ancak kazanamayan Elmadağ adayı Eyyüp Tekiner, Keçiören adayı Zafer Çoktan, ve Yenimahalle adayı Abdülkadir Aydoğan da katıldı

KATILMAYAN İSİMLER DİKKAT ÇEKTİ

Toplantıya katılmayan bazı önemli isimler de oldu. Mamak’tan aday gösterilmeyen eski belediye başkanı Murt Köse, AK Parti Çankaya belediye başkan adayı Duhan Kalkan gibi isimler toplantıda yer almadı. Duhan Kalkan’ın kısa bir süre önce Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği görevine atanmış olması, toplantıya katılmamasının nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Toplantıya, AK Parti'nin kazandığı 8 ilçenin mevcut belediye başkanları ise katılmadı. Başkanların toplantıya katılmamış olması toplantının asıl amacının seçim kaybeden adaylara yönelik bir istişare toplantısı olduğunu ortaya koydu.

SEÇİMLER NEDEN KAYBEDİLDİ?

AK Parti’nin Büyükşehir ve ilçelerde aldığı başarısız sonuçlar, toplantıya katılan eski başkanlar ve adaylar tarafından çeşitli açılardan değerlendirildi. Özellikle, yerel siyasetteki stratejik eksiklikler, kampanya süreçlerindeki iletişim problemleri ve seçmen beklentilerine yanıt verememe gibi konuların gündeme geldiği tahmin ediliyor.

Toplantıda, adayların seçim kampanyaları boyunca yaşadığı zorluklar, ilçe bazında seçmen taleplerinin doğru analiz edilememesi ve parti politikalarının yerel düzeyde etkili bir şekilde anlatılamaması gibi konular ele alındı.

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e Saldırısını G7 Liderleriyle Görüştü: Yeni Yaptırımlar Gündemde ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e Saldırısını G7 Liderleriyle Görüştü: Yeni Yaptırımlar Gündemde

Ayrıca, AK Parti’nin Ankara’da bir süredir yaşadığı oy kaybının nedenlerine dair geniş çaplı bir değerlendirme yapıldığı belirtildi.

AK Parti, genel merkezde seçim yenilgisinin ardından başlayan değişim süreci ve yaklaşan kongre süreci ile birlikte, hem yerel hem de genel düzeyde bir strateji değişikliğine gitme sinyalleri veriyor. Ankara’da yapılan bu istişare toplantısı da bu sürecin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Parti içindeki bu tür toplantılarla, kaybedilen yerel yönetimlerdeki hatalar tespit edilip, gelecekte benzer sonuçlarla karşılaşmamak için yeni politikaların ve aday belirleme süreçlerinin geliştirileceği öngörülüyor.

Ankara’da seçim yenilgisi yaşayan belediye başkan adaylarının ve eski başkanların bu şekilde bir araya gelmesi, parti içinde yenilenme ve geleceğe yönelik güçlü bir hazırlık sürecinin işaretleri olarak değerlendiriliyor.

Muhabir: Bünyamin Altıntaş