AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis'teki Can Atalay görüşmesi üzerine yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay ile ilgili aldığı karara tepki gösterdi. Güler, AYM'nin "milletvekilliğinin düşürülmesine neden olan Yargıtay kararının yok hükmünde" olduğuna dair kararını eleştirerek, "AYM, anayasaya açıkça aykırı bir işlem gerçekleştirmiştir. Hukuk zemininde değerlendirilebilecek bir karar yoktur" ifadelerini kullandı.

Meclis Toplanıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi süreciyle ilgili bugün olağanüstü toplanıyor. Güler, Meclis'teki görüşmeye ilişkin açıklamalarını sürdüreceklerini belirtti.

Güler'in açıklamalarının satır başları şu şekilde:

Cumhurbaşkanı Erdoğan net konuştu: İsrail, Lübnan'dan sonra gözünü topraklarımıza dikecek Cumhurbaşkanı Erdoğan net konuştu: İsrail, Lübnan'dan sonra gözünü topraklarımıza dikecek

"Ortada bir karar yok. Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yoktur. Geçmiş olaylarla hiç bir benzerliği yoktur. Bu karar Anayasa Mahkemesi'nin buna benzer verilen kararları maalesef kendi içtihatından kopmuştur. Anayasa Mahkemesi, anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir. AYM kendi içtihatını yok saymıştır, anayasanın 85. maddesine aykırı işlem tesis etmiştir. Böyle bir hükümle beraber bir sonuç tesis etmek mümkün değildir. Biz olağanüstü toplantı yeter sayısı sağlanırsa gireceğiz bu açıklamalarımızı söyleyeceğiz."
"Bu karar, Anayasa Mahkemesi'nin önceki kararlarından farklıdır ve içtihatlarından kopmuştur."
"Anayasa Mahkemesi, anayasaya açıkça aykırı bir işlem yapmıştır ve anayasanın 85. maddesine aykırı bir karar almıştır."

Olağanüstü Toplantı

Güler, olağanüstü toplantı yeter sayısının sağlanması durumunda, Meclis'te bu açıklamalarını dile getireceklerini belirtti. "Böyle bir hükümle sonuç elde etmek mümkün değildir" dedi.

Anayasa Mahkemesi Kararı

Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı okunarak milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili kararını Resmi Gazete'de yayınlamıştı. Mahkeme, Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin "yok hükmünde olduğunun tespiti ve Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına" karar vermişti. Kararda, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla oluşan durumun Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilemeyeceği ifade edilmişti.

Muhabir: Haber Bülteni