Ifo tarafından yapılan yazılı açıklamada, Klaus Wohlrabe'nin, Alman ekonomisinde ikinci çeyrekte yaşanan yüzde 0,1'lik küçülmeyi değerlendirdiği ifade edildi. Wohlrabe, özellikle sanayi sektörünün, ekonomik toparlanmanın önümüzdeki dönemlerde de gecikeceğini belirterek şunları söyledi:

"Enerji yoğun endüstriler, yılın başından bu yana üretimlerini bir miktar artırabildiler. Ancak, üretim sektörünün genelinde ekonomik üretim durgunlaşmış durumda."

Siparişlerde Düşüş Devam Ediyor

Alman ekonomisinde krize işaret eden Wohlrabe, siparişlerdeki düşüşün sürdüğünü ve yeni siparişlerin yetersiz olduğunu vurguladı. Üçüncü çeyrekte de iyileşme beklenmediğini ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Özel tüketimdeki toparlanma da istenilen seviyeye ulaşmış değil. Tüketicilere yönelik hizmet sağlayanlar ve perakende sektörü için iş ortamı temmuzda daha da kötüleşti. Bu sebeple, özel tüketimin üçüncü çeyrekte sadece sınırlı bir artış göstermesi muhtemeldir."

Almanya, Avro Bölgesi'nin Gerisinde Kalıyor

Diğer yandan, ING'nin Almanya ekonomisi hakkındaki değerlendirmesi de karamsar bir tablo çiziyor. Almanya’nın, Avro Bölgesi’nde büyüme performansı açısından geride kaldığına dikkat çeken değerlendirmede, ülkenin içinde bulunduğu durgunluktan kolayca çıkış yolunun olmadığı belirtildi. Ancak, yılın ikinci yarısında kısmi bir toparlanmanın mümkün olabileceği ancak bunun güçlü bir şekilde gerçekleşmesinin pek olası olmadığı da vurgulandı.

Üretici ve market arasındaki fiyat farkı havuçta zirve yaptı Üretici ve market arasındaki fiyat farkı havuçta zirve yaptı

İkinci Çeyrekte Küçülme Devam Ediyor

Almanya Federal İstatistik Ofisinin açıkladığı verilere göre, Alman ekonomisi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında daraldı. Bu küçülme, ekonomideki durgunluğun ve kriz belirtilerinin devam ettiğini ortaya koyuyor. Almanya'nın mevcut ekonomik zorluklardan çıkış yolu arayışında olduğu ancak henüz somut bir adım atılmadığı görülüyor.

Muhabir: Haber Bülteni