Ekonomistlerin Altın Fiyatlarıyla İlgili Beklentileri

Zafer Ergezen ve Mehmet Ali Yıldırımtürk, CNBC'ye yaptıkları açıklamalarda altın fiyatlarıyla ilgili öngörülerini paylaştı. Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre, merkez bankaları yılın ilk yarısında 483 ton altın alarak rekor seviyeye ulaştı. Ergezen, merkez bankalarının enflasyon ve jeopolitik riskler karşısında altın alımlarını artırdığını belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın en fazla altın alımı yapan merkez bankası olduğunu ve Çin, Polonya, Hindistan’ın da rezervlerini artırdığını vurguladı.

Altın ve Gümüş Fiyatlarındaki Beklentiler

Ergezen, yılbaşından bu yana altın fiyatlarına dair yukarı yönlü beklentilerin sürdüğünü ifade etti. Fed’in faiz indirimleri ve jeopolitik risklerin altının güvenli liman algısını desteklediğini söyledi. Ergezen, ons altın fiyatlarının yıl sonunda 2.450 - 2.500 dolar aralığında kalabileceğini tahmin ederken, ekonomik iyimserlik artarsa gümüş fiyatlarının ons altın fiyatlarını geçebileceğini belirtti. Yatırımcılara gümüş ve altın gibi metallerin portföylerinde bulunması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Gram Altında Yükseliş Beklentisi

Mehmet Ali Yıldırımtürk, 2024’ün altının yılı olabileceğini ifade etti. Gram altının, 2.000 lira seviyelerinden 2.700 liraya hızlı bir şekilde yükseldiğini hatırlattı. Eylül ayında Fed’in faiz indirimine gitmesi durumunda gram altının 3.000 lira seviyelerine çıkabileceğini belirtti. Dolar/TL’nin altın fiyatları üzerindeki etkisinin devam ettiğine dikkat çeken Yıldırımtürk, Temmuz ayında yüksek TÜFE verileri nedeniyle yatırımcıların altın alımlarını artırdığını ve Kur Korumalı Mevduat'tan çıkan yatırımcıların da altına yöneldiğini belirtti.

İstihdam yaratan kooperatifler için önemli toplantı İstihdam yaratan kooperatifler için önemli toplantı

Yıldırımtürk, yıl sonunda enflasyonun yüzde 38'e düşmesinin beklendiğini, ancak en iyimser tahminin yüzde 40-42 arasında olduğunu söyledi. Dolar/TL'nin yıl sonunda bu seviyelerde kapanmasının beklendiğini belirten Yıldırımtürk, gram altın fiyatlarının yıl sonunda 3.700 liraya yükselebileceğini öngördüğünü açıkladı.

Muhabir: Haber Bülteni