Anadolu'nun gururu olarak bilinen ve iri cüssesi ile dikkat çeken Aksaray Malaklısı, ülke genelinde çobanların dostu olmaya devam ediyor. Aksaray’ın Eskil ilçesine bağlı Böğet köyünde Malaklı köpek yetiştiriciliği yapan Naim Dağlı, yılda 130 yavru yetiştirerek Türkiye’nin dört bir yanına bu dev köpekleri gönderiyor.

İki Ayak Üzerinde İnsan Boyunu Geçiyor

Malaklı köpeği, iki ayak üzerinde durduğunda bir insan boyunu geçebiliyor. Çocukluğundan bu yana köpeklerle iç içe olan Naim Dağlı, bu ilgisini ticarete dönüştürerek çiftliğinde 25 damızlık köpek yetiştiriyor. Malaklı köpekler, sadık, güçlü ve kurtçul olmaları ile biliniyor ve özellikle çobanlar tarafından tercih ediliyor.

"Her Eve Bir Malaklı Şart"

Naim Dağlı, "Aksaray Malaklı köpeği yetiştirmek ve satmak için çiftlik oluşturdum. Her eve bir malaklı şart, çünkü sadık, güçlü ve kurtçul bir hayvan. Aksaray’ın gururu Anadolu Aslanı Malakların özelliği, ırkı çok eskiye dayanıyor. Çobanların özellikle tercih ettiği bir köpek türü. Kangala göre daha büyük ve daha güçlü bir hayvan. Her işi severek yapılması gerekiyor. Bende bu işi severek yapıyorum, çünkü köpekleri seviyorum ve aynı zaman da taleplere göre satışını yapıyorum" dedi.

Harun Farocki Retrospektifi Kapsamında "Labour in a Single Shot" Atölyesi ve Pop-up Sergisi Ankara'da Harun Farocki Retrospektifi Kapsamında "Labour in a Single Shot" Atölyesi ve Pop-up Sergisi Ankara'da

Türkiye’nin Dört Bir Yanına ve Yurt Dışına Talep

Dağlı, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin her tarafından ve hatta yurt dışından bile talepler aldıklarını belirtti. Yılda ortalama 130 yavru yetiştirdiğini söyleyen Dağlı, küçük köpeklerin 8-10 bin lira, 5-6 aylıkların 20-30 bin lira, 10 aylıkların 60-70 bin lira ve yetişkinlerin ise 100-120 bin lira arasında satıldığını ifade etti.

Aksaray’ın Gururu

Aksaray Malaklısı, sadece fiziksel özellikleri ile değil, aynı zamanda sadakati ve koruma içgüdüsü ile de tanınıyor. Bu köpekler, özellikle çobanlar için vazgeçilmez bir yardımcı olurken, Naim Dağlı’nın çiftliği, bu eşsiz ırkın korunması ve yaygınlaştırılmasında önemli bir rol oynuyor.

Kaynak: İHA