UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Ani'de yapılan kazılar, Orta Çağ'da Anadolu’nun ilk Türk-İslam şehri olan Ani'nin zengin geçmişini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Büyük Selçuklu Döneminden Erzak Deposu Bulundu

Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan liderliğinde yürütülen çalışmalarda, geçtiğimiz günlerde İlk Kaya Mescidi'nin ortaya çıkarılmasının ardından, bu kez Büyük Selçuklu dönemine tarihlenen bir erzak deposu bulundu. Yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde 8 büyük küp, kazı ekibi tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Bu küplerin ortaçağlı insanların kuru gıdalarını, bakliyatlarını ve tahıllarını depolamak için kullanıldığı düşünülüyor.

Arslan, Batı Aşot Surları olarak adlandırılan bu alanın, Sultan Alparslan’ın 1064 yılında Ani’yi fethetmesinden sonra Selçuklular tarafından konutlara dönüştürüldüğünü belirtti. Bulunan erzak deposunun 5x2 metre boyutlarında ve yaklaşık 10 metrekare büyüklüğünde olduğu, iki katlı yapısıyla dikkat çektiği ifade edildi.

"Gerçek hayat hikayesi" denilmişti: Baby Reindeer dizisi hakkında şok karar! "Gerçek hayat hikayesi" denilmişti: Baby Reindeer dizisi hakkında şok karar!

Tavus Kuşu Motifli Kase Parçası

Kazı sırasında dikkat çeken bir diğer buluntu ise üzerinde tavus kuşu motifinin bulunduğu bir kase parçası oldu. Tavus kuşunun, İslamiyet öncesi Türk sanatında hakimiyet ve egemenlik sembolü olarak kullanıldığına dikkat çeken Arslan, İslamiyet’in kabulüyle bu motifin cenneti simgeleyen bir figür haline geldiğini söyledi. Tavus kuşu motifi, Orta Çağ'da sıklıkla dekoratif süslemelerde kullanılan önemli bir simge olarak biliniyor.

Kazılar Soğuklar Başlayana Kadar Devam Edecek

Ani Ören Yeri’nde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tarihi eserler, uzman ekipler tarafından bakıma alınarak restore ediliyor. Arslan ve ekibi, havalar soğuyana kadar kazı çalışmalarını sürdürecek. Ani'deki kazılar, bölgenin tarihi zenginliğini gözler önüne sermeye devam ediyor.

Kaynak: İHA