İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yaşlı nüfusun insanca yaşam ve bakım hizmeti alma konusunda ciddi zorluklarla karşılaştığını vurguladı.

Zorlu'nun paylaştığı verilere göre, yaşlı nüfus son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. 2018 yılında %8,2 olan yaşlı nüfus oranı, 2023 yılı sonunda %11’e yükselmiş durumda. Ayrıca, en az bir yaşlı birey bulunan hane sayısı 6 milyon 458 bine ulaşırken, tek başına yaşayan yaşlı sayısı 1.7 milyona yaklaştı. Zorlu, yaşlı yoksulluğunun 2019 yılında %14 seviyesindeyken, 2023’te %21,7’ye yükseldiğine dikkat çekti.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu'nun en büyük endişelerinden biri de devletin yaşlılara yönelik sunduğu huzurevi ve yaşlı rehabilitasyon merkezlerinin yetersizliği oldu. 2012 yılından bu yana devletin açtığı huzurevi sayısında bir gerileme olduğunu belirten Zorlu, birebir bakıma muhtaç yaşlılar için açılan merkezlerin sayısının ve dağılımının yetersiz olduğunu vurguladı. Çok sayıda yaşlı vatandaşın huzurevlerinde sıra beklediğini ve bu nedenle özel bakımevlerine yönlendirilen ailelerin yüksek fiyatlardan şikayetçi olduğunu ekledi.

Kürşad Zorlu’dan Bakanlığa Çağrı

İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, bu kritik sorunlara çözüm bulmak için acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, Bakanlığa bağlı huzurevlerinin yatak kapasitesinin il bazlı talebe göre artırılması gerektiğini, yaşlıların evde ve gündüzlü bakım hizmetlerine daha kolay erişim sağlayabilmeleri için bu hizmetlerin yaygınlaştırılması gerektiğini ve yaşlıların ekonomik zorluklarının hafifletilmesi adına daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini söyledi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu’nun sosyal medya hesabında yer alan ifadeler ise şöyle,

Bozulan Şarj Kablosunu Onarmak Artık Çok Kolay! Bozulan Şarj Kablosunu Onarmak Artık Çok Kolay!

"YAŞLANAN NÜFUSUMUZ VE HUZUREVLERİ SORUNU: Yaşadığımız ekonomik sıkıntılar içerisinde öyle bir kesim var ki insanca bir yaşam ve bakım hizmeti almakta zorluk çekiyor. Bakınız, Yaşlı nüfusumuz 2018’de %8,2 iken 2023 sonu itibariyle %11’e yükselmiştir. Bu oran ilerleyen yıllarda daha da artacak. Halen en az bir yaşlı fert bulunan hane sayısı 6 milyon 458 bin, tek başına yaşayan yaşlı sayımız ise 1.7 milyona yaklaşmıştır. Yaşlı nüfusun yoksulluk oranı 2019’da %14 iken 2023’te %21,7 seviyesine gelmiştir. Asıl sorun devletin yaşlılarımız için sağladığı huzur evi ve yaşlı rehabilitasyon merkezlerinin artık ihtiyacı karşılayamaz hale gelmiş olmasıdır. Buna göre 2012 yılından bu yana devletin açtığı huzurevi sayısında bir gerileme söz konusu olup, birebir bakıma muhtaç olan yaşlılarımız için açılan merkezlerin sayısı ve dağılımı yetersizdir. Çok sayıda yaşlı vatandaşımız huzurevleri için sıra beklemektedir. Çareyi özel bakımevlerine göndermekte arayan aileler ise yüksek fiyatlardan şikayetçidir. Kaldı ki özel huzurevi sahipleri de maliyetlerdeki artış sebebiyle devletin ek desteğine ihtiyaç duymaktadır. Bu tespitler ışığında bakanlığa seslenmek istiyorum. Acilen bu gidişatı durdurmak zorundayız. Yaşlı nüfusumuzun yaşadığı bu sorun önümüzdeki yıllarda çok daha ağır sosyal sorunları beraberinde getirecektir. Bakanlığa bağlı huzurevlerinin yatak kapasitesinin il bazlı talebe göre artırılması, Bakanlıkça yaşlılara yönelik evde bakım ve gündüzlü bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve yaşlı yoksulluğunun önlenmesine ilişkin çalışmalara ağırlık verilmelidir."

Muhabir: Cansel Yıldız