Eğitim

Ankara Üniversitesi yeni eğitim yılını coşkuyla karşıladı

Ankara Üniversitesi, geleneksel hale gelen "Bilim Ateşi" töreniyle 2024-2025 akademik yılını büyük bir coşkuyla başlattı. Akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı törende, eğitim hayatının yeni dönemi resmen açıldı. Üniversite topluluğu daha sonra Anıtkabir’i ziyaret ederek, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarını sundu.

Abone Ol

Tören, Beşevler 10. Yıl Yerleşkesi'nde Güneş Meydanı'nda düzenlenen "Üniversite Yaşamına Uyum Programı" kapsamında gerçekleştirildi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Rektör Ünüvar’dan Yeni Dönem Mesajı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, törende yaptığı konuşmada, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının tüm üniversite mensupları için başarılı ve hayırlı olmasını diledi. Rektör Ünüvar, Ankara Üniversitesi’nin her yıl akademik başarılarına yenilerini eklediğini belirtti. Özellikle geçtiğimiz yıl Araştırma Üniversiteleri Sıralaması'nda 13. sırada yer alan üniversitenin, bu yıl dört basamak yükselerek 9. sıraya yükseldiğini vurguladı.

"Güçlü Bir Aile ve Eğitim Yuvasıyız"

Ünüvar, Ankara Üniversitesi’nin 182 yıldır bilim dünyasına katkıda bulunan köklü bir kurum olduğuna dikkat çekerek, "Ankara Üniversitesi 182 yıldır bilim hayatına çok önemli katkılar sunuyor. Fakülteleri, enstitüleri, meslek yüksekokulları, araştırma ve uygulama merkezleriyle bilim hayatına sürekli destek veren, sürekli bilim üreten bir eğitim yuvası. Bugün çok daha güçlüyüz. Her geçen gün de kendimizi çok daha güçlü hissediyoruz. Çünkü aramıza yeni arkadaşlarımız gerek öğrenci olarak gerek akademisyen olarak gerekse idari çalışan olarak katılıyorlar ve onlar gerçekten vazifelerini üstün bir görev şuuruyla yerine getiriyorlar. Onların her birisine ayrı ayrı şükran borçlu olduğumuzu söylemeliyim" dedi. Yeni öğrenciler ve akademisyenlerin katılımıyla üniversitenin büyüdüğünü ifade eden Ünüvar, her bir bireyin görev bilinciyle çalıştığını ve üniversite ailesine önemli katkılar sunduğunu dile getirdi.

Rektör Ünüvar, öğrencilere de seslenerek, üniversite hayatının zorluklarının olacağını ancak bu zorlukları aşmada Ankara Üniversitesi’nin güçlü bilgi birikimi ve deneyimli akademik kadrosunun önemli bir rehber olacağını belirtti. Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şüphesiz zorluklar olacak, engeller olacak ama o engelleri aşmak için elimizde çok önemli bir pusulamız olacak. Pusulamız da Ankara Üniversitesinin güçlü bilgi birikimi ve deneyimli hocaları ve yöneticileri olacak. Bu çerçevede bizler, sizinle birlikte yol yürüyeceğiz. İnşallah yeni arkadaşlarımız geldikçe ailemizin hem sayısını hem nüfusunu hem nüfuzunu artırarak güzel işler yapacağız."

Öğrenci Konseyi Başkanı'ndan Motivasyon Mesajı

Törende söz alan Ankara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Enes Musa Güçlütürk de öğrenci olmanın sadece bir mesleki eğitim süreci olmadığını, aynı zamanda kişisel gelişim ve sosyal beceriler açısından da büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Güçlütürk, "Ankara Üniversitesinde öğrenci olmak, bu ailenin bir parçası olmanın ayrıcalığını hissetmektir" dedi.

Bilim Ateşi Yakıldı

Törenin sonunda, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve yeni kayıt yaptıran bir öğrenci ile geçtiğimiz yıl mezun olan bir öğrenci, geleneksel "Bilim Ateşi"ni yaktı. Bu tören, üniversitenin bilimsel başarılarına ve geleceğe olan inancını simgeliyor.

Anıtkabir Ziyareti

"Bilim Ateşi Yakma Töreni" sonrasında üniversite yönetimi, akademisyenler ve öğrenciler Anıtkabir’i ziyaret etti.

Rektör Ünüvar, Atatürk’ün mozolesine çelenk sunarak, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Deftere yazdığı mesajda, üniversitenin Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” ilkesini benimseyerek, bilimsel çalışmalarını sürdüreceğini ve Türkiye’nin geleceğine katkı sunmaya devam edeceğini vurguladı.

Ünüvar, yazısında şu cümlelere yer verdi:

"Cumhuriyetimizin banisi aziz Atatürk, ülkemizin bilimsel öncüsü olarak, kurulduğu günden bu yana alanında lider olan Ankara Üniversitesinin 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başlarken; akademik, idari çalışanlarımız ve öğrencilerimizle birlikte huzurunuzdayız. 
Bilimin yolumuzu aydınlattığı bu süreçte, ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ ilkeniz doğrultusunda, 78 yıldır olduğu gibi, yeni akademik yılımızda da daha çok çalışmaya, üretmeye ve bu bayrak yarışında öncülüğümüzü sürdürmeye kararlıyız. Ülkemize ve milletimize karşı sorumluluğumuzla, gençlerimizi geleceğe hazırlarken, güçlü yarınlarımızı da hep birlikte inşa etmeye devam edeceğiz. 
Bu vesileyle bir kez daha, Ankara Üniversitesi olarak önceki kuşaklardan devraldığımız bu köklü mirası, gelecek nesillere daha da yücelterek emanet edeceğimize söz veriyoruz. Ruhunuz şad olsun."

Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.