Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde hareketli günler yaşanıyor. Üniversite’nin 2024 Mezuniyet Töreni, 12 Haziran’da gerçekleştirilecek. Diğer üniversitelerin aksine, törenin formatında değişikliğe gidildi ve “Mezuniyet Duası” olarak değiştirildi. Bu karar, üniversite yönetimi ile farklı görüşte olan kişiler arasında tartışmalara yol açtı. Özellikle Tıp Profesörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Esin Davutoğlu Şenol, duruma sert tepki gösterdi.

"AKADEMİ ÇÖKÜŞTE"

Şenol, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Durum bu… Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi... İyi hekimlik değerleri… Öyle önemli ki... Ve bu değerler AKADEMİDE aktarılıyor... Ama AKADEMİ çöküşte. Bu arada lafı dolandırmaya gerek yok. BiLİM ve İNANÇ asla bağdaşmaz...”

ABD Savunma Bakanı Austin ile İsrail Savunma Bakanı Gallant arasında kritik görüşme ABD Savunma Bakanı Austin ile İsrail Savunma Bakanı Gallant arasında kritik görüşme

“ÜNİVERSİTENİN MANEVİ ŞAHSİYETİNE AÇIK BİR SALDIRIDIR”

Şenol’un paylaşımına, üniversite yönetiminden de yanıt gecikmedi. Yönetim, Şenol’un paylaşımını, “üniversitenin manevi şahsiyetine aykırı” olarak nitelendirdi ve paylaşımın kaldırılmaması durumunda hukuki yollara başvurulacağını belirtti. Üniversite yönetiminin paylaşımında yer alan ifadeler ise şöyle:

“Yapmış olduğunuz paylaşım üniversitemizin manevi şahsiyetine açık bir saldırıdır. Bilim insanı olma iddiasında bulunan birisinin asgari etik değerlerden yoksun olduğunu görmek üzücü.
Tıp Fakültemizin mezuniyet töreni 12 Haziran 2024 / 17:00-20:00 saatleri arasında Esenboğa Külliyesinde gerçekleşecektir.
Yapmış olduğunuz asılsız paylaşımı kaldırmamanız halinde hakkınızda yasal yollara başvuracağımızı, idari, cezai sorumluluğunuz yanında hakkınızda tazminat davası açacağımızı bildiririz.”

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNİ TOPA TUTTU

Üniversite yönetiminin paylaşımından sonra da sular durulmadı. Esin Davutoğlu Şenol, bu paylaşımın ardından, Fakülte dekanının kendisini aradığını iddia ederek şu yanıtı verdi:

“Oysa dün dekanınız Sayın Tuba Ensari beni aradı… Kendisine açıklayıcı bir paylaşım yapması durumunda açıklamasını paylaşarak düzeltme yapacağımı söyledim. Açıklama yapmak yerine yaygara koparıp terbiyesizce paylaşımlar yapmak “manevi şahsiyetinize” (!) çok zarar vermiş bulunuyor. Şimdi o mezuniyet töreninde Cenevre Bildirgesine uygun okunacak mı, izleyip anlayacağız”

Şenol’un paylaşımı bununla da sınırlı kalmadı. Şenol, konuya ilişkin yeterli bir açıklama yapılmamasını eleştirerek şöyle dedi:

“Aşağıda ilgili Üniversitenin açıklama yapmak yerine “manevi şahsiyet” yaygarası koparması da hasarın boyutu… Öğrencilerinizin SM da gururla paylaştığı hekimlik yeminine ve etik değerlere aykırı mezuniyet törenini paylaştım... Şu ‘manevi şahsiyet meselesi’ ve ‘etik’ neymiş bir araştırın bence bakalım”

Muhabir: Hacer Koca