Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2024 Konut Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Konut Fiyat Endeksi 2024 Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1257,7 seviyesinde gerçekleşti. İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 Nisan ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 2,1; 3,0 ve 1,9 oranlarında artış gözlendi.  


Nisan 2024'e göre Türkiye genelinde konut birim metrekare fiyatı 32.443,5 TL, olarak hesaplanırken, metrekare fiyatları Ankara'da 25.609,5 TL oldu. 

Yapılan açıklamanın ardından emlakçı Savaş Öztürk web sitemize konut fiyatlarının Nisan ayında Ankara’da artış göstermesinin sebeplerini anlattı.

İstanbul'da ekmek artık aslanın midesinde! Dev zam yolda! İstanbul'da ekmek artık aslanın midesinde! Dev zam yolda!

“Ankara hem ticari hem de geleceğe yatırım” 


Öztürk konuşmasında, “Ankara’da yaşayan birisi olarak ev fiyatlarının artışını çok daha iyi gözlemleyebiliyoruz. Özellikle 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından Ankara’ya diğer illerden göç arttı. Bu durum hem Ankara’da konut fiyatlarının yükselmesine hem de konut açığının artmasına sebep oldu.  Talep arttığı için fiyatlarda artış gösterdi. Ankara aynı zamanda bir Mega Şehir. İstanbul’da yaşam Ankara’da olduğu kadar kolay değil. Bu sebeple insanlar konutlara oldukça önem veriyor. Şehrimiz, ulaşım, sanayi ve ticaret açısından değerli. Ankara, Başkent oluşunun yanı sıra aynı zamanda bir memur şehri. Memurun çoğunlukta olduğu bir il. Memurlar burada yaşam sürdürdüğü için yatırım aracı olarak konut almayı tercih ediyor. Kurban bayramının ardından kazancını gayrimenkule yapmak isteyen İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayan insanların ev almak için Ankara’yı tercih etmesi, Hasatını yapan çiftçinin de elde ettiği toplu kazancı yatırım aracı olarak görmesi ve Ankara’yı tercih etmesi bu artışın sebepleri arasında. Ankara hem ticari yatırım hem de geleceğe yatırım olarak görülüyor. Bu durum da Konut fiyatlarının artışında önemli rol oynuyor.” dedi. 

Muhabir: Bünyamin Altıntaş