Yaşam

Ankara’da Sivas katliamı unutulmadı

Bugün Sivas katliamının 31 yıl dönümü Başkent Ankara'da yapılan etkinlikler ile Sivas katliamında hayatını yitiren insanlar bir kez daha anıldı.

Abone Ol

Yeşilyurt Taşlıköy Sosyal Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği'nin, Turnalar Sanat Kulübünün katkılarıyla Yeşilyurt Mehmet Gür Cemevi Sosyal Alanında gerçekleştirdiği 2 Temmuz Sivas 1993 anma etkinliğinde sinema gösterimi, semah gösterisi, türküler ve şiirlerden oluşan bir program düzenlendi.

Gökçe Yıldız'ın sunuculuğun üstlendiği programda etkinliğe katılan sanatçılar Yeşim Gür, Erdal Erdoğan Bayram, Hüseyin Kaya, Ferhat Gülhan olurken menekşeden önce adlı Soner Yalçın'ın belgeseli izlendi. Turnalar Sanat Kulübünün semah ekibi de bu anlamlı programda semah gösterisi yaptı.

SİVAS KATLİAMI KANAYAN YARAMIZ

Turnalar Sanat Kulübü Semah Hocası Mualla Teberoğlu ise etkinlikte ilgili şunları söyledi: Pir Sultan Abdal Banaz şenlikleri için 1993'de Ankara'dan ve başka yerlerden gidilmişti.  Edebiyatçı, yazar, sanatçı semahçılar acımasızca otelde bırakıldılar, çıkarmadılar. O gün Cuma idi, tepkilerini Aziz Nesin'e gibi gösterseler de aydınlığı siyaha çevirmek oldu. Bir gün önce kültür merkezinde yapılan etkinliği sabah yaptırmamak istediler. Bazılarını otele gönderdiler, bazılarını Alibaba mahallesine. Ablukaya alınan canlarımız seslerini Ankara'ya ulaştıramadılar. Kirli zihniyet oteli ateşe vererek yaktılar önünden beri. Bu ateş sönmedi halen. Yanıyor yüreklerimiz.2 Temmuz 93 kanayan yaramız.

O DÖNEMİN ANALİZİ

Sivas Katliamı,  2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin radikal İslamcı bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanan olaylardır. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel iken iktidar ortakları Tansu Çiller ve Erdal İnönü'nün koalisyon ittifakı yürüttüğü DYP-SHP hükümet koalisyonuydu.