Ekonomi

Ankara’da sof kumaş üretimi artıyor

Ankara keçisinin tiftiğinin işlenmesinden elde edilen ve bu yılın başında coğrafi işaret tescil belgesi alan sof kumaş üretimi Ankara ekonomisine önemli katkılar sunmaya başladı.

Abone Ol

Anadolu’ya özgü, Ankara ile özdeşleşmiş, tipik ve seçkin bir ırk olan Ankara keçisinin tiftiğinin işlenmesinden elde edilen ipeksi görünümüyle sof kumaşı üretimi son yıllarda Ankara’da artmaya başladı.

Yüzyıllar boyunca yalnızca Anadolu'da, ağırlıklı olarak da Ankara ve çevresinde yetiştirilen Ankara keçisi ve bu keçiden elde edilen tiftiğe dayalı üretim, 15. yüzyıldan itibaren Ankara'da tiftiğe dayalı güçlü bir dokuma sanayiinin gelişmesine imkan sağlamıştı.

Beslenmesi, kırkımı, liflerin eğrilmesi, tiftiğin işlenmesi vb. tüm aşamalarıyla Ankara keçisi ve tiftiği, korunması gereken soyut ve somut değerler bütününden oluşan bir kültürel miras olarak kabul ediliyor ve yitirilen değerler listesine girmesi engellenmeye çalışılıyor.

Bu amaçla Ankara Valiliği tarafından yapılan başvuru sonucu bu yılın ocak ayında "Ankara Sof Kumaşı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" aldı.

KIZILCAHMAM ÖNCÜ OLDU

Ankara genelinde sof kumaş üretiminde Kızılcahamam Belediyesi öncü konumunda. Belediye Başkanı Süleyman Acar sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada “Halk Eğitim Merkezi’nde pamuklu kumaş dokumanın yanı sıra tiftikten sof üretmek hususunda da çok büyük bir gayret var” dedi.

Süleyman Acar’ın sosyal medya paylaşımı şöyle:

“Belediyemiz himayesinde, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz ile Ankara Sof Kumaşımızı yeniden üretip coğrafi işaretini de alarak ülkemize kazandırdık.

Halk Eğitim Merkezi’nde pamuklu kumaş dokumanın yanı sıra tiftikten sof üretmek hususunda da çok büyük bir gayret var.

Millet Bahçemizde Hanımlar Sanat Sokağında kurulan Sof Kumaş Atölyemizde ise hem üretim hem de satış yapılıyor.”