Ankara’da açlık sınırı ne kadar?

 
TÜRK-İŞ Konfederasyonunun yaptığı araştırma sonucuna göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 18.978,77 TL ’ye, gıda harcaması ile giyim, konut ( kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 61.820,10 TL ’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24.614,20 TL ’ye yükseldi. 


TÜRK-İŞ Konfederasyonunun yaptığı araştırma sonucuna göre 2024 yılı Haziran ayı sonuçları aşağıdaki gibidir,  
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)  18.978,77 TL ’ye, 
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 61.820,10 TL’ye, 
Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24.614,20 TL ’ye yükseldi. 

Yeşilçam efsanesi Filiz Akın yeniden hastaneye kaldırıldı! Son fotoğrafı sevenlerini üzdü! Yeşilçam efsanesi Filiz Akın yeniden hastaneye kaldırıldı! Son fotoğrafı sevenlerini üzdü!

Açlık sınırı nedir? 


Açlık sınırı, insanların yeterli hayat standardında yaşayabilmek için gerekli olan minimum gelir miktarıdır. Neredeyse tüm ülkelerde yoksul vatandaşlar bulunmaktadır. Açlık sınırı da bu bireylerin durumlarıyla ilgili karar almada ya da yoksulluğun önlenmesi ile ilgili konularda yapılacak çalışmalarda belirlenen fiyat miktarıdır. 

Açlık sınırı nasıl belirlenir? 


Normal bir yetişkin bireyin kabul edilebilir bir yaşam sürmesi için bir sene içerisinde tüketeceği tüm kaynakların değerinin toplanması sonucunda ortaya çıkan fiyat açlık sınırını belirler. 
Açlık sınırının hesaplanması ya da belirlenmesinde enflasyon oranında yaşanan artış da ele alınır. Aynı zamanda yaşamak için kullanılan en temel ihtiyaç barınmadır. Bu sebeple açlık sınırı belirlenirken ev kirası, konut bedeli de önemlidir. Kaynakların en önemlisini yaşamak için kullanılan yerin kirası ya da gideri oluşturmaktadır. Bu yüzden, emlak fiyatlarındaki iniş-çıkışlar açlık sınırını belirleyen faktörler arasındadır. 

 Açlık sınırını kim belirler? 


TÜİK periyodik olarak düzenli bir şekilde Hanehalkı Bütçe Anketleri sonuçlarını esas alarak açlık sınırı hakkında analizleri yayınlamaktadır.  
Ankara’nın genel ekonomik durumu nasıl? 


 
 

Muhabir: Bünyamin Altıntaş