Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan ve ekilebilir arazi bakımından Şanlıurfa ve Konya’dan sonra üçüncü sırada yer alan Ankara’da hayatını tarım ve hayvancılıkla sağlayan çiftçiler için kötü haber geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi paketinde yem ve gübrede KDV oranlarının artırılması planlanıyor.

2016 yılında yem ve gübrede sıfırlanan KDV oranının yen vergi paketiyle birlikte yemde yüzde 10’a gübrede ise yüzde 20’ye çıkarılması öngörülüyor.

Yem ve gübrede KDV’nin artırılacak olması çiftçinin girdi maliyetlerini yukarı çekeceği gibi, sektördeki kayıtdışılığı da artıracak. Kayıtdışı çalışan firmaların ekmeğine yağ sürülecek.

ET VE SÜT ZAMLANACAK

Yem’de KDV’nin yüzde 10’a çıkarılması, doğrudan yem fiyatlarına yüzde 10 zam anlamına gelirken, bu da doğrudan et ve süt fiyatlarına yansıyacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı sözde et fiyatlarını düşürmek için yoğun bir ithalat yaparken, diğer taraftan yemde yapılacak KDV artışıyla fiyatların artırılacak olması geçimini çiftçilikle sağlayan vatandaşları zor durumda bırakacağı gibi ülke genelinde gıda fiyatlarının artmasına ve enflasyon oranlarının da buna paralel olarak yükselmesine neden olacak.

ANKARA’DA TARIM

Ankara'da ekili alan miktarı yaklaşık 11,9 milyon dekar. Ekilebilir arazi bakımından Şanlıurfa ve Konya'dan sonra üçüncü sırada geliyor. Ankara, ülkemizde toplam işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitkilerin üretiminde yüzde 5'lik bir paya sahip.

TÜRK-İŞ'ten iktisat politikalarına sert eleştiri TÜRK-İŞ'ten iktisat politikalarına sert eleştiri

Ankara’da toplam ekilebilir alanların yaklaşık yüzde 68’ini tarla arazisi oluşturuyor. Hayvansal üretim bakımından ise Ankara özellikle kümes hayvanları başta olmak üzere koyun yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemini yıllar itibariyle koruyor.

Muhabir: Sevda Ecem