2010 yılında Anadolu Medeniyetler Müzesi öncülüğünde başlatılan kazılarda keşfedilen Şereflikoçhisar’daki Parnassos antik kentinde kazı çalışmaları yeniden başlatılıyor.

Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Mustafa Koçak kazı çalışmalarının tekrar başladığını belediyenin sosyal medya hesaplarından duyurdu. Koçak paylaşımında “Ankara’nın en büyük antik kenti Parnassos, Şereflikoçhisar’da... İlçemizin adını dünya çapında duyuracak kazı çalışmaları yeniden başlıyor. Yerli ve yabancı arkeologlar tarafından sürdürülecek olan çalışmalarda, önemli bulgular elde edildi” ifadelerini kullandı.

Niğde-Kayseri yolunda trafik kazası yaşandı Niğde-Kayseri yolunda trafik kazası yaşandı

TUNÇ ÇAĞIDA DAYANIYOR

2010 yılında, Anadolu Medeniyetleri Müzesi öncülüğünde tarihi Tunç Çağı'na kadar dayandığı düşünülen bir höyükte kazı çalışmaları başlatılmış ve bu esnada Parnassos kentine ait kalıntılara rastlanmıştı.

İlk buluntular Roma dönemine ait büyük bir mozaik ve Grekçe bir yazıttan ibaret idi. Prof. Dr. Thomas Drewbear tarafından tercüme edilen metne göre kentin Eustathios isimli bir piskopos tarafından inşa ettirildiği ve imar çalışmalarının Galatya takvimine göre 494 senesinde tamamlandığı bilgisine ulaşıldı.

Bu da takriben MS 469–470 yıllarına tekabül ediyor. Diğer tarihi kaynaklarda da adından sıkça söz edilen Eutathios ise 449 ve 458 yıllarında düzenlenen kilise konsillerine katılarak Parnassos kenti adına imzacı olmuş. Kentin hem kutsal hacı yolu üzerinde yer alması hem de bir piskoposluk merkezi olması, Parnassos'un antik dönemde oldukça önemli bir yerleşim yeri olduğuna işaret ediyor.

Muhabir: Bünyamin Altıntaş